Kritiek op degradatie planeet Pluto

LONDEN (ANP) - De beslissing van de Internationale Astronomische Unie (IAU) om Pluto te degraderen van planeet tot dwergplaneet, heeft tot veel protest geleid. Lang niet alle wetenschappers zijn het eens met de nieuwe definitie van het woord 'planeet'. Dat berichtte de BBC.

De IAU veroordeelde Pluto tot de tweederangs categorie van dwergplaneten. De leider van de Amerikaanse Pluto-missie New Horizons, NASA-astronoom Alan Stern, noemde het besluit van de IAU ,,beschamend''. Hij zei dat zijn collega's zich schuldig hebben gemaakt aan ,,slordige wetenschap''. Volgens Stern is de nieuwe definitie voor planeten niet consistent en zijn er meer planeten die strikt genomen niet aan de normen voldoen.

Kritiek kwam ook van de voorzitter van de IAU-commissie die de discussie over de betekenis van het woord 'planeet' leidde, Owen Gingerich. Hij zei dat de stemming donderdag in de Tsjechische hoofdstad Praag 'gekaapt' was door opstandige astronomen. Die keerden zich tegen het voorstel van de commissie, waarin Pluto behouden zou zijn gebleven als volwaardige planeet.

Achtergesteld

De commissie heeft zich bij de vaststelling van de definitie laten adviseren door astronomen die vooral letten op de geologische eigenschappen van planeten. De wetenschappers die in de eerste plaats kijken naar de beweging van hemellichamen en het effect van hun zwaartekracht op hun omgeving, zouden zich daardoor achtergesteld hebben gevoeld en in opstand zijn gekomen.

Volgens Gingerich waren er gedurende het congres van de IAU 2700 astronomen in Praag, maar heeft daarvan niet meer dan een op de tien zijn stem uitgebracht. Sterrenkundigen die niet in Praag waren, konden helemaal niet meebeslissen. Er is dan ook geen sprake van een consensus, meent Gingerich ,,Van de 10.000 astronomen was slechts 4 procent in die zaal'', zei hij tegen de BBC.

Protestbeweging

Er is een protestbeweging onder boze astronomen en andere Pluto-fans op gang gekomen. Zo wordt een petitie rondgestuurd die oproept om de kersverse dwergplaneet in ere te herstellen. Op het internet zijn bumperstickers te koop met de tekst: ,,Toeter als Pluto nog een planeet is.'' Ook circuleren er e-mails waarin de IAU de ,,Irrelevante Astronomische Unie'' wordt genoemd.

Meer over