Krijgshaftige taal

Voorzitters zeggen tegenwoordig n meer dat spelers een deel van hun salaris moeten inleveren, niemand wordt ontslagen en van lokale politici wordt niet meer verlangd (of get) dat ze hun principes opzij zetten en de plaatselijke profclub met een berg gemeenschapsgeld in leven houden....

Profclubs in financi nood, daar hoor je dus bijna nooit meer iets over, hetgeen overigens niet wil zeggen dat het Circus Betaald Voetbal er weer helemaal bovenop is.

Dat kan ook niet, in een bedrijfstak waarin de schuldenlast nog maar kort geleden de honderd miljoen euro naderde en de ene na de andere club bedreigd werd in zijn bestaan.

Vorig jaar nog becijferde het blad Binnenlands Bestuur dat 23 gemeenten 216 miljoen euro doneerden aan clubs, als bank van lening of als vrijgevige investeerder in nieuwe stadions.

Niet veel later prees de toenmalige voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNVB, Pieter Bouw, 'het zelfreinigende vermogen van de bedrijfstak.' Dat het betaald voetbal zonder de steun van de gemeenten talloze clubs zou hebben verloren, zei Bouw er niet bij.

Bouw was wellicht nog euforisch over een zege die de KNVB enkele dagen eerder in Zeist had geboekt, in de strijd om greep te krijgen op de clubs en hun financi huishouding. De profclubs gingen unaniem akkoord met een ingrijpende wijziging van het licentiesysteem.

Vanaf vandaag zijn ze daardoor aan strenge regels gebonden. Clubs die herhaaldelijk niet aan de eisen voldoen, worden naar Duits voorbeeld gestraft met puntenaftrek. De straf kan oplopen tot negen punten.Elk kwartaal krijgt de KNVB voortaan de kans de boeken te controleren, in plaats van keer per jaar. De clubs gaven de KNVB vorig jaar drie wapens in handen om financieel wanbeheer te bestrijden.

Sanctie 1: een waarschuwing plus een boete van maximaal 42.500 euro, gekoppeld aan de eis van een saneringsplan.

Sanctie 2: puntenaftrek.

Sanctie 3: intrekking van de speellicentie.

Net zo interessant is dat de clubs vanaf vandaag in drie klassen zijn ingedeeld. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gezonde clubs (III), clubs in de gevarenzone (II) en zorgenkindjes (I). Hoewel nagenoeg alle clubs de afgelopen jaren gemeenschapsgeld hebben ontvangen, wordt de indeling angstvallig geheim gehouden.

Directeur betaald voetbal van de KNVB Kesler zei vorige week dat het niet moet worden uitgesloten dat nog dit seizoen clubs zullen worden bestraft met puntenafrek. 'De stand op de ranglijst is daarbij geen criterium. De licentiecommissie meet niet met twee maten', aldus Kesler.

Het was krijgshaftige taal van een man die vaak het verwijt kreeg dat de KNVB de greep op de clubs totaal kwijt was en daardoor medeverantwoordelijk was voor de financi excessen.

Misschien heeft de KNVB een manier gevonden om de clubs in het gareel te krijgen, misschien ook niet. Niet iedereen deelt het vertrouwen van Kesler.

'Ik blijf mijn twijfels houden over de mate waarin de KNVB deze regels ook daadwerkelijk streng gaat toepassen', zei een lid van de Tweede Kamer, Agnes Kant van de SP, vorig jaar al. (Als partij zich verzette tegen de ongebreidelde overheidssteun aan clubs was het de SP wel.) Dat onlangs bekend werd dat de schuld van PSV is opgelopen tot veertien miljoen euro en dat het komend boekjaar met hetzelfde bedrag rekening wordt gehouden, is misschien wel leuk om te onthouden.

Voor Ajacieden en Feyenoorders bijvoorbeeld.

Meer over