Krijgen werkende opa's en oma's in België straks grootouderverlof?

Grootouders die op de kleinkinderen passen: handig voor werkende ouders, maar wat als de opa's en oma's in kwestie zelf nog werken? De Vlaamse Christendemocraten denken een oplossing te hebben. CD&V diende woensdag haar wetsvoorstel voor grootouderverlof in.

Julia Cornelissen
De pas gepensioneerde Jac maakt een uitje met zijn kleindochter tijdens zijn vaste oppasdag. Beeld anp
De pas gepensioneerde Jac maakt een uitje met zijn kleindochter tijdens zijn vaste oppasdag.Beeld anp

Als de wet erdoor komt, kunnen werknemers met kleinkinderen tot 18 jaar verlof met een maandelijkse vergoeding van maximaal 599 euro aanvragen. Grootouders in België hebben steeds minder tijd om hun kleinkinderen op te vangen, omdat ze zelf werken.

Volgens een onderzoek van de Vlaamse Gezinsbond willen grootouders wel graag voor hun kleinkinderen zorgen. Vercamer beaamt dat het wetsvoorstel niet alleen jonge ouders behoedt voor burn-outs, maar ook grootouders helpt. Zij ervaren tijd met hun kleinkinderen als zinvol en houden hun werk door het verlof langer vol. Ook hoopt CD&V kinderopvang te ontlasten, vooral in de grote steden waar weinig plaatsen zijn voor nieuwe kinderen.

Finland, Groot-Brittannië, Bulgarije en Cuba

In Finland voerde telecombedrijf DNA dit jaar als eerste bedrijf in het land grootouderverlof in. Werknemers die een kleinkind krijgen, hebben recht op een week betaald verlof. DNA voerde grootouderverlof vooral in om grootouders in dienst tegemoet te komen. 'We willen werknemers in alle fases van hun leven steunen. Niet alleen als ze kinderen krijgen, maar ook daarna. Tot nu toe is het een succes, werknemers zeggen aan het werk te kunnen blijven, maar ook betrokken te zijn bij het familieleven', zegt duurzaamheidmanager van het bedrijf Hanna Haapakoski.

Ook George Osborne, de voormalig minister van Financiën van Groot-Brittannië, kwam in 2015 met een plan om grootouders te betrekken bij het Britse ouderschapsverlof. Britse ouders kunnen 50 weken (deels betaald) verlof verdelen. Door grootouders te laten meedelen, hoopte Osborne dat zij langer zouden blijven werken. Ook alleenstaande moeders zouden baat hebben bij zijn regeling. Het is nog niet bekend wat de nieuwe Britse regering met zijn plan gaat doen.

In Bulgarije kunnen vader, opa, of oma tijdens het tweejarig verlof van de moeder tijd overnemen. En Cuba heeft zijn eigen redenen voor grootouderverlof: het land voerde de maatregel dit jaar in om de dalende geboortecijfers in het land te stagneren. 60- a 80 duizend Cubanen emigreren ieder jaar, de achterblijvers vergrijzen. Door grootouders verlof met 60 procent van hun salaris te bieden, wil de regering jonge professionals stimuleren om in Cuba kinderen te krijgen.

Compenserende rol

Roseriet Beijers, onderzoeker in ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, pleit in Nederland eerst voor een uitbreiding van het ouderschapsverlof. 'Laten we eerst zorgen dat vaders eens een week bij hun kind kunnen blijven, voordat we kijken naar grootouders.' Wel spelen grootouders volgens Beijers een belangrijke rol bij de opvoeding. 'Ze hebben een compenserende rol in de ontwikkeling van kinderen en springen in waar ouders problemen in de opvoeding ondervinden.'

Vercamer legt zijn plan de komende weken voor aan zijn coalitiepartners. De Vlaamse liberalen van Open Vld reageerden woensdag dat grootouderverlof 'geen prioriteit heeft en financieel onhaalbaar is'. Finland biedt hoop aan de voorstanders. Volgens Haapakoski kunnen bedrijven dit ook gewoon zelf regelen, zonder inmenging van de overheid. 'DNA is inmiddels een voorbeeld voor bedrijven in Finland en wereldwijd.'

Meer over