Krijgen banken nog heimwee naar Bonnie & Clyde?

Peter de Waard
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ze waren gangsters en bandieten. Maar dankzij de media en Hollywood romantische helden: ouderwetse bankrovers als Jesse James, Butch Cassidy en Bonnie & Clyde. In Nederland werd Aage M. met zijn thermische lans knuffelcrimineel nadat hij door wijlen Willen Duys met dezelfde egards werd ontvangen als Holleerder later door Twan Huys.

De eerste bankroof in Nederland na de Tweede Wereldoorlog vond plaats in 1965. De buit bedroeg 800 duizend gulden. Het was het begin van een gouden periode voor bankrovers, omdat het hele land ineens zijn salaris op de bank kreeg in plaats van in een loonzakje.

Zes jaar later, in 1971, waren in dit land al 58 overvallen geregistreerd. Dat liep op tot 570 in 1992. Daarna kwam de klad erin door beveiliging met camera's, kasvertraging, stil alarm en plofkoffers met rode verf, die biljetten onbruikbaar maken.

Na de opkomst van internetbankieren werden de kantoren cashloos en was er niets meer te halen. In 2010 waren er dertien bankroven, in 2012 vier, in 2013 nog een. Nu is er geen enkele meer, afgezien van een verwarde man die af en toe voor de open balie verschijnt.

Wie een ouderwetse bankroof wil zien, inclusief mannen in bivakmutsen , zal in de videotheek een film als Dog Day Afternoon (1975), Heat (1995), Inside Man (2006) en Now You See Me (2013) moeten lenen. Het enige geld wat banken nog hebben zit in geldautomaten waarvan er bij tijd en wijle een wordt opgeblazen met als resultaat meestal veel schade maar weinig buit.

De moderne digitale bankrover is een whizzkid. Die zit verscholen achter een server op een onbekende plek. Ze houden zich bezig met phishing, waarmee ze klanten onder valse voorwendselen - een mailtje met banklogo of een belletje onder het mom van een servicedesk van een provider - hun bankgegevens aftroggelen en daarna in een mum van tijd rekeningen plunderen. Afgelopen december werd zo 7 miljoen euro gestolen door iemand die zich voor een vriendelijke medewerker van Microsoft uitgaf.

En nu zijn er ook de hackers die met malware hele banksystemen proberen te ontregelen. De DDoS-aanvallen op de Nederlandse grootbanken is mogelijk slechts een test om de zwakke plekken in de beveiliging van Nederlandse banken op te sporen. Twee van de grootste fabrikanten van geldautomaten NCR en Diebold Nixdorf waarschuwden afgelopen weekeinde voor jackpotting - het manipuleren van de software van geldautomaten waardoor ze vanzelf geld gaan uitspuwen.

Het bankwezen is in korte tijd totaal gedigitaliseerd, waardoor banken hun kantoren massaal hebben kunnen sluiten en hun mensen ontslaan. Nu blijkt hoe kwetsbaar het eigenlijk allemaal is.

Misschien komt er een tijd dat iedereen terug wil naar een stenen kantoor waar bij een mens achter kogelwerend glas 200 euro in biljetten kan worden opgenomen. Dat af en toe Bonny & Clyde met de poet ervandoor gaan, moet op de koop worden toegenomen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over