Kreukelige jasjes en Dior 666-rode lippen

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen. Deze week: Neelie Kroes en Boris Johnson.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld
Beeld

Neelie Kroes

Als ik lesbisch was en 74 jaar oud, zou ik er geen twee seconden over na hoeven te denken. Ik zou Neelie Kroes proberen te verschalken. Nu is deze premisse tamelijk bespottelijk, want opperpolitica Kroes houdt meer van het vrouwenquotum dan van vrouwen.

Een beeldhouwwerk als Neelie doe je ernstig tekort als je het alleen hebt over dat dunne laagje vernis dat ook wel de buitenkant heet. Neelies voorkomen is een optelsom van symboliek. Haar Dior 666-rode lippen staan voor hartstocht (voor vrije marktwerking, dat dan weer wel). Haar bescheiden juwelen verraden spaarzaamheid - en een fikse bankrekening, ook altijd lekker. Haar Beatrix-achtige hairdo eert het Rotterdamse kappersgilde op Zuid. Eén blik op haar wereldberoemde, angstaanjagend secuur geverfde nagels en elk lid van welk old boys network dan ook, vlucht terug de herensociëteit in. Haar slank gesneden jurken weerspiegelen zelfvertrouwen (en een ijzeren workoutdiscipline). Met de keuze voor een hakje toont ze empathie: 'Ik ben geen haar beter dan jij.'

De enige concessie die ze doet aan haar leeftijd is de panty. Bezijden dit huidkleurige minpuntje straalt Miss Kroes meer geestkracht uit dan menig 30-jarige.

Zoals we in Rotterdam zeggen: je moet niet lullen maar poetsen. Dat is rode Neelie. De PvdA zou blij zijn met haar.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl.

Neelie Kroes. Beeld
Neelie Kroes.Beeld

Boris Johnson

De robuuste albino hierboven is Boris Johnson, de burgemeester van Londen. Bij zijn verkiezing had niemand al te hoge verwachtingen van deze pompeuze hadjememaar, maar hij bleek een daadkrachtig bestuurder die overtuigend werd herkozen. Momenteel is hij de grootste kanshebber om te zijner tijd David Cameron op te volgen als partijleider van de Conservatieven.

De kracht van deze 51-jarige ijsbeer is zijn authenticiteit, inclusief verbale uitglijders en fysieke miskleunen (een uur na de inzegening van zijn huwelijk was hij z'n trouwring al kwijt). Authenticiteit is een eigenschap die je op korte termijn in de problemen brengt (je beweegt niet mee met het humeur van de dag), maar je op de lange termijn onkwetsbaar maakt. Dan kan zelfs een op Eton en Oxford geschoolde potsenmaker populair worden bij het gewone volk, al kan dat ook te maken hebben met zijn soms typische campagneslogans ('Voting Tory will cause your wife to have bigger breasts and increase your chances of owning a BMW M3').

Ondertussen schreef deze man een kloeke biografie over Winston Churchill, waarin ik inmiddels flink ben gevorderd. Zijn kreukelige jasjes zijn steevast twee maten te groot, net als zijn broeken. De stropdas zit vaker scheef dan recht en joggen doet hij in gekleurde shorts en een schaapswollen vest. Het doet er niet toe, omdat deze belezen burgervader altijd zijn optimistische zelf is. Oorspronkelijkheid is een jas die altijd past.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire.

Boris Johnson. Beeld
Boris Johnson.Beeld
Meer over