Kremlin zou frauderen met IMF-miljarden

Het Kremlin heeft volgens een Amerikaanse krant met hulp van de Russische maffia 15 miljard dollar laten witwassen bij twee banken in New York....

De Amerikaanse media meldden vorige week al dat de autoriteiten een onderzoek waren begonnen naar een grootscheepse witwas-operatie bij de Bank of New York. De aandacht van de autoriteiten richt zich op een aantal bankrekeningen van een firma, Benex, die banden zou hebben met Semjon Mogilevitsj, een van de topfiguren uit de Russische maffia.

Volgens USA Today zou Benex niet alleen geld van Mogilevitsj hebben witgewassen, maar ook hand- en spandiensten hebben verleend aan het Kremlin. De krant beroept zich op de Britse National Criminal Intelligence Service en op medewerkers van de Russische procureur-generaal Joeri Skoeratov.

Volgens hen zouden vijf figuren uit Jeltsins naaste omgeving bij de zaak betrokken zijn, onder wie Jeltsins dochter Tatjana Djatsjenko en voormalig vice-premier Anatoli Tsjoebais. Ook de rol van voormalig vice-premier en tycoon Vladimir Potanin wordt onderzocht.

De schimmige miljardenstromen liepen via rekeningen die vielen onder het hoofd van de Oost-Europa-afdeling van de Bank of New York, een Amerikaanse van Russische afkomst. Zij is getrouwd met Konstantin Kagalovski, die ooit de IMF-onderhandelaar van Moskou was en later een topfunctie kreeg bij Menatep, een van de grootste Russische banken.

De Amerikaanse en Britse autoriteiten onderzoeken nu of Kagalovski een netwerk van brievenbus-BV'tjes heeft opgezet om Russische zakenlieden en criminelen te helpen hun geld naar het buitenland te sluizen.

De affaire zal in het Congres ongetwijfeld tot nieuwe kritiek op de IMF-leningen aan Rusland leiden. Vooral onder Republikeinen bestaat bezwaar tegen nieuwe leningen aan Rusland.

Daarbij wordt gewezen op de Fimaco-affaire. Die komt erop neer dat de Russische Centrale Bank een deel van zijn valuta-reserves, waaronder ook IMF-geld, heeft gebruikt om via een brievenbus-BV op de Kanaal-eilanden op de obligatiemarkt te speculeren. Volgens het IMF heeft de Centrale Bank de IMF-leiding zand in de ogen gestrooid, maar zijn er geen bewijzen dat er fraude is gepleegd.

In het Congres wordt aangedrongen op een diepgaand onderzoek naar de affaire bij de Bank of New York. Volgens afgevaardigde Jim Leach, de Republikeinse voorzitter van de commissie voor het bankwezen, moet worden nagegaan of buitenlandse misdadigers van de 'zelfzuchtige praktijken' van Amerikaanse banken hebben geprofiteerd.

Extra pijnlijk voor het Kremlin is dat president Jeltsin ook in Zwitserland in verband wordt gebracht met een corruptie-affaire. Een Italiaanse krant meldde gisteren dat de Zwitserse justitie bewijzen heeft gevonden dat Jeltsin steekpenningen heeft gekregen van een bouwbedrijf uit Lugano, Mabetex. In ruil daarvoor kreeg Mabetex opdrachten voor het opknappen van het Kremlin en het Russische parlementsgebouw .

Bij een inval bij Mabetex zouden creditkaarten op naam van Jeltsin en zijn twee dochters zijn gevonden. De rekeningen werden door Mabetex betaald.

Het Kremlin wees de beschuldigingen meteen van de hand. Jeltsin en zijn kinderen zouden al hun inkomsten bij de fiscus hebben opgegeven.

Meer over