Kremlin wil einde ophemelen Poetin

Het Kremlin is boos over de persoonsverheerlijking van Vladimir Poetin door de staatstelevisie. De directeuren van het eerste en tweede nationale kanaal zijn door Poetins stafchef op het matje geroepen, schrijft de krant Moskovski Komsomolets, vanwege 'strooplikkerij die veel weg heeft van sabotage'....

Dat de staats-tv alleen de officiële versie van het nieuws laat zien, mensen die het niet eens zijn met de president nauwelijks aan het woord laat en doet alsof de oorlog in Tsjetsjenië allang is gewonnen - dat vindt het Kremlin niet erg. Het gaat om 'overdreven propaganda', waarin Poetin zozeer wordt opgehemeld dat het effect averechts is.

Critici zeggen dat het Kremlin uiteindelijk zelf schuld heeft. De tv-bazen weten wat hen te wachten staat als ze Poetin te hard aanpakken. TV-6 werd begin dit jaar uit de lucht gehaald omdat de journalisten door eigenaar Boris Berezovski werden gebruikt voor zijn campagne tegen de president. Dus nemen ze het zekere voor het onzekere, en doen ze hun best reportages te maken die nog vleiender zijn dan die van hun collega's. Zelfcensuur is de enige manier om aan het werk te blijven.

'Vandaag de dag maken journalisten zich erg vaak zorgen over wat het Kremlin van hun verhaal denkt', zegt Andrej Raskin, hoogleraar journalistiek aan de Moskouse Staatsuniversiteit.

'Of het verhaal hun carrière niet beïnvloedt, of ze niet zullen worden ontslagen. En dat is in Rusland erg makkelijk - er is altijd wel een reden om iemand te ontslaan.' Het gevolg is desastreus. 'Als je naar het nieuws kijkt, kom je er met geen mogelijkheid achter wat er echt in het land gebeurt.'

Als je afgaat op de geschiedenis, zal het Kremlin heel wat moeite hebben om de loftuitingen in te tomen. Peter de Grote vaardigde een oekaze uit dat zijn onderdanen niet meer op hun knieën moesten vallen als hij in een koets voorbij reed. Hoewel er op een overtreding zweepslagen stonden, moest de tsaar de oekaze intrekken omdat niemand er gehoor aan gaf.

Meer over