Nieuwsprotesten Belarus

Kremlin voorspelt ‘snelle oplossing’ in Belarus

De leiders van Rusland en Belarus zijn het erover eens dat de problemen in Belarus snel worden opgelost. Dat meldde het Kremlin zaterdag. Hoe die oplossing eruitziet, werd er niet bij gezegd.

Redactie
De Belarussische president Alexander Loekasjenko (L) en de Russische president Vladimir Poetin (R) verwachten de problemen in Belarus snel op te lossen. Beeld AFP
De Belarussische president Alexander Loekasjenko (L) en de Russische president Vladimir Poetin (R) verwachten de problemen in Belarus snel op te lossen.Beeld AFP

Tegelijk gingen weer tienduizenden mensen zaterdag in de hoofdstad Minsk de straat op om te protesteren tegen president Alexander Loekasjenko.

Beschuldigd van manipulatie van de verkiezingen van afgelopen zondag, had Loekasjenko een beroep gedaan op de Russische president Vladimir Poetin. De leider van Belarus heeft te maken met grootschalige demonstraties en de dreiging van nieuwe westerse sancties.

De relatie tussen de twee traditionele bondgenoten stond voor de verkiezingen onder druk, toen Rusland subsidies aan de regering van Loekasjenko terugschroefde. Loekasjenko heeft eerder de oproepen van Moskou tot nauwere economische en politieke banden afgewezen als een aanval op de soevereiniteit van zijn land.

‘Beide partijen spraken het vertrouwen uit dat alle gerezen problemen snel zullen worden opgelost’, liet het Kremlin in een verklaring weten, nadat Loekasjenko en Poetin elkaar telefonisch hadden gesproken. ‘Deze problemen mogen niet worden uitgebuit door destructieve krachten die de wederzijds voordelige samenwerking tussen de twee landen binnen het kader van de bondsstaat willen schaden’, voegde het eraan toe.

De sinds 1994 autoritair regerende Loekasjenko werd een week geleden weer met een overweldigende meerderheid herkozen en is aan zijn zesde ambtstermijn begonnen. Volgens velen zijn de uitslagen vervalst. Poetin heeft zijn buurman eerder wel gefeliciteerd, maar het Kremlin lijkt verdeeld en weinig enthousiast over Loekasjenko.

LEES OOK:

Dagboek uit Minsk: ‘Het geweld maakt me bang. Maar nu stoppen is oneerlijk’

Aliaksandr Kuushynau (38) is een van de demonstranten die het regime van Aleksandr Loekasjenko aan het wankelen hebben gebracht, voor het eerst in 26 jaar. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen en werkt als manager bij een ict-bedrijf. Elke dag vertelde hij de Volkskrant over wat hij zag en meemaakte. Dit is zijn dagboek.

Meer over