Commentaar

'Kremlin kan vonnis uitleggen als westerse campagne tegen Rusland'

Het Hof van Arbitrage geeft president Poetin een heel duur standje voor de vernietiging en roof van Joekos, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Arnout Brouwers
De Russische president Vladimir Poetin Beeld getty
De Russische president Vladimir PoetinBeeld getty

Eindelijk gerechtigheid, zal een aantal grote aandeelhouders van het voormalige Russische oliebedrijf Joekos hebben verzucht toen het vonnis van het Hof van Arbitrage in Den Haag bekend werd: Rusland moet hun de enorme schadevergoeding van 50 miljard dollar betalen. Plus rente. Tenminste, als Rusland betaalt.

Helder signaal, ongelukkig timing
Op grote roof moet een grote boete staan. In 2003 leidde Michail Chodorkovski het grootste private Russische oliebedrijf, een paar jaar later zat hij in een Siberisch strafkamp en waren grote delen van zijn bedrijf overgenomen door staatsoliebedrijf Rosneft. 'Joekos was het slachtoffer van een serie politiek gemotiveerde aanvallen door de Russische autoriteiten, wat uiteindelijk tot zijn vernietiging leidde', oordeelde het hof. Doel van de Russische autoriteiten was 'het bankroet van Joekos, overname van zijn middelen door een staatsbedrijf en gevangenneming van Chodorkovski'.

Voor de Russische staat is dit vonnis dus een hard en helder signaal dat het verkrachten van eigendomsrechten een doodzonde is. De timing van het vonnis is wel ongelukkig: het Kremlin kan de aandacht makkelijk afleiden van zijn eigen roofkapitalisme en het vonnis uitleggen als deel van een westerse campagne tegen Rusland.

Een dief, bestolen door Poetin
Het Russische volk ziet de miljarden al vliegen - en zal zich afvragen hoe vaak je van hetzelfde geld bestolen kunt worden. Want voor veel Russen is Chodorkovski een dief die later is bestolen door Vladimir Poetin en diens KGB-maatje Igor Sesjin, die een deel van de buit vervolgens onderbrachten in het staatsbandietenbedrijf Rosneft (dat vervolgens zonder problemen een succesvolle aandelenuitgifte beleefde op de Londense effectenbeurs en nu een 'strategische partner' is van zowel BP als ExxonMobil).

Dat de Russische staat, ergo de belastingbetaler, nu de rekening krijgt, ontlokte aan een Russische oppositiefiguur de volgende suggestie voor de betaling: 'Papa, de prijs van wodka is gestegen, zul je nu minder drinken?' 'Nee, lieve jongen, jullie zullen minder eten.'

Chodorkovski zelf nam met genoegen kennis van het vonnis, al spijt het hem - terecht - dat het geld moet worden betaald uit de schatkist in plaats van 'uit de zakken van aan het Kremlin gelieerde maffiosi'.

Arnout Brouwers
is chef van de opinieredactie van de Volkskrant.

Meer over