Kremlin doet aantijgingen Boris Johnson af als 'russofobische hysterie'

Moskou ontkent dat Russische gevechtsvliegtuigen een hulpkonvooi in Aleppo hebben gebombardeerd. Dinsdag beschuldigde Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Rusland van de luchtaanval en riep op tot sancties en protesten tegen het Kremlin. De Russische minister van Defensie heeft de uitlatingen van Johnson afgedaan als 'russofobische hysterie'.

Vrijwilligers dragen het lichaam van een slachtoffer over het puin in Aleppo. Beeld afp
Vrijwilligers dragen het lichaam van een slachtoffer over het puin in Aleppo.Beeld afp

'Er waren geen Russische vliegtuigen in het gebied van het hulpkonvooi dat onderweg was naar Aleppo', verzekerde woordvoerder Igor Konasjenkov woensdag. 'Dat is een feit.' Konasjenkov beschuldigde 'een aantal leden van het Britse establishment' ervan anti-Russische sentimenten te voeden.

Dinsdag claimde Johnson dat 'al het beschikbare bewijsmateriaal' voor de aanval richting Rusland wijst. In het Britse parlement zei de minister dat Rusland op weg is een 'pariastaat' te worden. Hij sprak de hoop uit op demonstraties bij de Russische ambassade en meer sancties.

Verder wilde Johnson niet gaan. De roep van enkele parlementariërs om een no-flyzone boven Syrië weigerde de minister te steunen. 'Dat kunnen we niet doen, tenzij we bereid zijn vliegtuigen en helikopters die de regels schenden uit de lucht te schieten.' Johnson zei te hopen dat de Russen zich vroeg of laat zullen scharen achter een duurzaam staakt-het-vuren in Syrië.

Gekibbel

Westerse leiders kibbelen met het Kremlin over de situatie in Aleppo. Rusland steunt het hernieuwde offensief van de regeringstroepen op het oosten van de stad met luchtaanvallen. Vorige week torpedeerden de Russen een Franse resolutie voor een wapenstilstand met hun veto in de VN-Veiligheidsraad. Daarop spraken Frankrijk en de VS de wens uit Rusland voor het internationaal strafhof te dagen.

De spanningen liepen zo hoog op dat de Russische president Vladimir Poetin een bezoek aan Parijs dinsdag afzegde. Verstandig, schamperde de Franse minister van Buitenlandse Zaken woensdagochtend, want het zou voor Poetin een 'zeer beschamend' gesprek zijn geworden. Daarmee lijkt het Kremlin de deur dicht te gooien voor onderhandelingen over Aleppo.

Dinsdag hervatte het Russische leger zware bombardementen op de Syrische stad, na enkele dagen van relatieve rust. De VN verwachten dat het oosten van Aleppo, waar 250 duizend mensen wonen, nog voor het einde van het jaar is vernietigd als de Russische en Syrische aanvallen aanhouden.

De Russische ambassadeur spreekt zijn veto uit in de VN-Veiligheidsraad. Beeld afp
De Russische ambassadeur spreekt zijn veto uit in de VN-Veiligheidsraad.Beeld afp

Risk-bord

Poetin zei dinsdag zijn bezoek aan Parijs af. De Russische president spreidt zijn vleugels nu uit over het hele Risk-bord.

Meer over