Kredietwaardigheid van Aruba verlaagd

AMSTERDAM - De Arubaanse regering heeft een nieuwe tegenslag te verwerken gekregen in de begrotingscrisis die het land al maanden in z'n greep houdt. Kredietbeoordelaar Fitch heeft deze week de kredietwaardigheidstatus van het land verlaagd naar BBB-, een zorgwekkende categorie.

De beoordeling komt voor Aruba op een vervelend moment aangezien de regering met Nederland in de clinch ligt over de begroting voor 2014.

In Aruba neemt de kritiek op premier Mike Eman toe. Hij sleepte het land weliswaar met succes door de financiële crisis - door de economie te stimuleren en de lasten voor de burgers te verlagen - maar verloor daarbij volgens criticasters de lange termijn uit het oog. Een torenhoge staatsschuld was het gevolg. 'De beoordeling van Fitch is een duidelijk signaal dat het bergafwaarts gaat', zegt oppositielid Juan Thijsen (MEP). 'Wat de regering doet is wanbeleid.'

Zelf hecht de Arubaanse regering niet al te veel waarde aan de beoordeling van het gerenommeerde Fitch. In een verklaring laat minister van Financiën Juan David Yrausquin weten dat de ingezette koers de juiste is. 'We vinden dat de rapportage van Fitch geen goed beeld geeft van de Arubaanse economie. Het gaat voorbij aan belangrijke fiscale, economische en structurele maatregelen die we hebben genomen om Aruba's tekort te verminderen.'

Eerder deze week uitte Nederland forse kritiek op de Arubaanse overheidsfinanciën nadat een zogenoemde 'quickscan' was uitgevoerd. Uit dat onderzoek blijkt dat Aruba's begroting voor dit jaar 'niet volledig is en op onderdelen achterhaald'. Daarnaast staan niet alle uitgaven op de begroting. Ook is het financieel beheer niet op orde, waardoor niet duidelijk is hoeveel geld er binnenkomt en wordt uitgegeven. Jaarrekeningen kunnen niet worden gecontroleerd en degelijke financiële ramingen voor de komende jaren ontbreken.

Premier Eman begon twee weken geleden een hongerstaking uit onvrede over de bemoeienis van Nederland met de financiën van het land. Hij zou pas weer gaan eten als de begroting door de Rijksministerraad was goedgekeurd. Vorige week beëindigde hij zijn protest na een gesprek met de gouverneur van het eiland, die de belangen van het Koninkrijk vertegenwoordigt en hoofd is van de Arubaanse regering.

Volgens Eman had de gouverneur hem toegezegd deze week de begroting te tekenen. Dat hij dat toch niet deed, komt volgens de premier omdat hij door Nederland wordt bedreigd. 'Ik weet niet of het een minister was of een ambtenaar, maar iemand heeft tegen de gouverneur gezegd dat hij naar de gevangenis zou gaan als hij zou tekenen', zei Eman woensdag op een partijbijeenkomst.

Die uitspraken zijn de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. 'Nu zie je hoever deze regering bereid is te gaan', aldus Thijsen. 'Als ze zo doorgaan accepteren we het niet langer. Deze regering is gevaarlijk voor Aruba.'

undefined

Meer over