Krappe arbeidsmarkt remt groei bij CMG

Automatiseerder CMG heeft last van concurrentie. Niet bij het bemachtigen van opdrachten, maar bij het werven van personeel. 'Dit jaar zoeken we nog honderden mensen', zei directeur C....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het gebrek aan werknemers heeft de groei van CMG afgeremd. Toch heeft het Nederlands-Britse bedrijf niet stilgezeten. Sinds het begin van het jaar is het aantal werknemers bij CMG met 500 gestegen naar 3200. 'De groei wordt in onze sector bepaald door de mate waarin bedrijven erin slagen goede mensen te werven en te houden', vertelde Stutterheim.

De winst van het sinds december aan de effectenbeurzen in Londen en Amsterdam genoteerde bedrijf is in het eerste halfjaar 34 procent gestegen naar 7,1 miljoen pond (18,2 miljoen gulden). De omzet is 23 procent gegroeid naar 116,6 miljoen pond (298,5 miljoen gulden). De stijging was echter groter geweest als CMG niet zo vaak 'nee' had hoeven verkopen.

Daarom doet CMG 'alles wat ethisch verantwoord is' om het juiste talent te vinden, aldus Stutterheim. Bestuurslid T. Rusting zwakte dat iets af: 'Headhunten bij concurrenten en klanten bijvoorbeeld, is ethisch niet onverantwoord, maar CMG doet het niet.'

'We manifesteren ons, we maken veel kabaal maar we wachten tot de mensen naar ons toe komen', vertelde Rusting. Dan is het volgens hem namelijk ook makkelijker ze te houden. Stutterheim wil dat iedere informatietechnicus die van baan verandert, minstens een keer bij CMG aanklopt.

Negen van de tien mogen vervolgens weer doorlopen, want slechts 10 procent van de sollicitanten krijgt een vaste baan aangeboden. CMG werkt niet met contractanten. Het bedrijf investeert volgens Stutterheim in zijn personeel door het op te leiden. Anders zou de instroom bij het bedrijf onbeheersbaar worden.

Niet alle CMG-ers hebben een baan voor het leven. In Duitsland werd onlangs het complete management vervangen omdat het de tegenwind in de markt niet aankon. Het roer bij de vestiging in Frankfurt is nu om: in plaats van een softwareproduct verkoopt de vestiging professionele dienstverlening, wat CMG beter kan. De reorganisatie heeft enkele tonnen gekost die ten laste van het tweede halfjaar worden gebracht.

Ondanks een verlies van een miljoen gulden in Duitsland, trekt CMG zich niet terug uit dat land. 'Wij blijven geloven in de grootste IT-markt van Europa en dat is Duitsland', zei Stutterheim. Voorlopig is de omzetbijdrage uit dat land beperkt.

In Nederland en het Verenigd Koninkrijk ging het beduidend beter. CMG werd ruim dertig jaar geleden in Engeland opgericht, maar behaalt meer dan de helft van de omzet in Nederland. Hoewel de kosten hier stegen, gingen omzet en winst hier het meest omhoog. In het Verenigd Koninkrijk gingen de marges omhoog.

Het bedrijf, dat 60 procent van de omzet behaalt met het ontwikkelen van software-programma's, hoopt nog steeds een aantrekkelijke overnamekandidaat op de kop te tikken. Maar het aanbod is slecht en duur, stelde Stutterheim.

De beursgang heeft het bedrijf niet alleen ruimere financieringsmogelijkheden opgeleverd, maar ook een grotere naamsbekendheid. Vooral in Engeland, waar CMG minder bekend is dan in Nederland, heeft dat voor nieuwe klanten gezorgd.

Tegen het einde van de eeuw denkt CMG goed te verdienen aan de introductie van de Europese munt en het aanpassen van computerprogramma's aan het nieuwe millennium. 'We hebben al verschillende belangrijke opdrachten. Maar wij zoeken het meer in de sfeer van het adviseren van het management dan in het converteren van de programma's. Dat zijn de laagste regionen en die zijn niet zo winstgevend', aldus Stutterheim.

Over de vooruitzichten is CMG positief. De winstontwikkeling tot nu toe geeft het bestuur het vertrouwen dat uiteindelijk dit jaar zeer goede resultaten worden behaald.

De aandeelhouders die eind vorig jaar voor 7,20 gulden in het aandeel stapten, worden rijkelijk beloond voor hun vertrouwen. CMG keert een interimdividend uit van 2 pence (29 cent) en het slotdividend zal twee keer zo hoog zijn. De koers van het aandeel, die in juni een record van 18,40 gulden noteerde, sloot gisteren op 18,20 gulden.

Meer over