Krantenwereld is drastisch aan het veranderen

Door de overname van Wegener blijven er twee grote krantenuitgevers over in Nederland: de Telegraaf Media Groep en De Persgroep. Wat nu?

WILCO DEKKER

Ooit telde Nederland tientallen zelfstandige krantenuitgevers. Onder druk van de teruglopende oplages, inzakkende advertentie-inkomsten en de snel oprukkende digitalisering worden het er steeds minder. Als de overname van Wegener wordt goedgekeurd zijn er nog twee grote over, naast diverse kleintjes die al verkocht zijn, of verkocht gaan worden.

Positief punt bij dat kwartetten met kranten: de financieel gedreven investeringsmaatschappijen lijken plaats te maken voor echte uitgevers - hoewel het de vraag is of werknemers daarmee veel opschieten. Zo is de journalistenbond NVJ blij dat de koper van Wegener geen financiële partij is, maar zijn er zorgen over de werkgelegenheid en over de positie van freelancers.

Met De Persgroep, Wegener en de Telegraaf Media Groep (TMG) waren er drie grote uitgevers. Na de overname van Wegener blijven er twee over. TMG is niet alleen eigenaar van nog steeds de grootste krant van Nederland, maar ook van de gratis kranten Metro en Spits, de website GeenStijl, radiostation Sky Radio en vier regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland. Het bedrijf is aan het reorganiseren en richt zich op het digitaal benutten van de sterke merken van De Telegraaf. De vier regionale kranten van dochter HDC zouden volgens eerdere berichten samengevoegd worden met de drie kranten in het Noorden van de NDC. Ook bij het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad wordt flink gesaneerd, maar gecombineerd met de NDC is er wellicht een gezonde regionale uitgever te vormen.

Ook voor NRC Media verandert de situatie. De Persgroep was in de markt om de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next te kopen, maar haakt af nu ze met Wegener een veel grotere vis heeft binnengehaald. NRC Media is door eigenaar Egeria, een investeringsmaatschappij, in de etalage gezet en hoopt dat het niet weer aan een financiële partij wordt verkocht.

In het zuiden hoopt de Mediagroep Limburg dat de overname door de Belgische uitgever Concentra doorgaat. Daarover was met Mecom al overeenstemming bereikt, mede omdat de provincie Limburg voor 10 miljoen euro garant staat. De meerderheid van de Provinciale Staten lijkt de overname van De Limburger en het Limburgs Dagblad door Concentra eind deze week goed te keuren, hoewel De Persgroep de kranten ook wel wil hebben, zonder garantstelling.

Bij Wegener was de opluchting maandag groot dat Mecom plaats maakt voor De Persgroep. De onzekerheid over de toekomst wordt er niet minder om, maar de nieuwe eigenaar heeft tenminste liefde voor kranten, zo is de gedachte, en kijkt niet alleen naar het rendement.

undefined

Meer over