Krant hoeft spotprent niet te rectificeren

Het Rotterdams Dagblad heeft ten onrechte in een spotprent gesuggereerd dat oud-minister N. Peper-Kroes steekpenningen heeft ontvangen van het afvalverwerkingsbedrijf Tanker Cleaning Rotterdam (TCR)....

ANP

ROTTERDAM

Mendlik kwalificeerde de tekening van Gootjes als onzorgvuldig. Op de prent staat Kroes-Peper afgebeeld als prostituée die een zak met geld draagt. Op de benen staan de teksten 'I love money' en 'I love TCR'. Volgens Mendlik wordt hiermee duidelijk de suggestie gewekt dat Peper-Kroes als minister de broers Langeberg in het zadel heeft geholpen en zich hiervoor heeft laten betalen. 'Voor deze suggestie ontbeekt iedere feitelijke verwijzing.'

Mendlik noemde het verweer van het Rotterdams Dagblad gekunsteld. De krant liet weten dat het niet de bedoeling was deze suggestie te wekken, maar dat Gootjes de tekening had gemaakt uit woede omdat voormalig minister Kroes het financiële belang van haar departement zwaarder liet wegen dan het milieubelang. 'Maar als dit al zo zou zijn, dan is Gootjes er niet in geslaagd deze boodschap aan zijn prent mee te geven', zei de president van de rechtbank.

Toch wees de voorzitter van de rechtbank de eis tot rectificatie af. Het Rotterdams Dagblad ontzenuwde enkele dagen later op de voorpagina de veronderstelde corruptie van Peper-Kroes. Bovendien werd dit ook nog eens in andere media belicht. Daarom is er volgens Mendlik geen schade aangericht.

'Daarbij komt dat het fundamentele belang van de persvrijheid in dit soort zaken de uiterste terughoudendheid van de rechter vergt. Dit geldt in versterkte mate als het, zoals hier, gaat om een politieke tekening, waarvan de lading per definitie uiterst subjectief en niet feitelijk, maar opiniërend is', aldus rechtbank-president Mendlik.

Meer over