Krankzinnige seks

KEVIN TOMA

Aartsbisschop Eurico Dias Nogueira van Braga, na de eerste uitzending van In the Realm of the Senses op de Portugese tv.

Begin deze eeuw werd het door films als Romance (Cathérine Breillat, 1999), Baise-moi (Virginie Despentes en Coralie Trinh Thi, 2000) en Intimacy (Patrice Chéreau, 2001) modieus om het keurige arthouse-publiek te overstelpen met expliciete seksscènes. Een verre voorloper op die trend is het potentieel nog steeds schokkende liefdesdrama In the Realm of the Senses (Ai no corrida), waarin onverbloemd wordt getoond hoe een liefdespaar zich letterlijk gek sekst.

De op feiten gebaseerde amour fou, gesitueerd in het Japan van de jaren dertig, bracht een lang gekoesterde wens van (de onlangs overleden) regisseur-scenarist Nagisa Oshima in vervulling: altijd al wilde hij de liefde op haar lichamelijkst en gewelddadigst laten zien. Daartoe was het in zijn ogen absoluut noodzakelijk dat de acteurs daadwerkelijk gemeenschap hadden en elkaar voor het alziend oog van de camera oraal bevredigden. Absoluut not done, natuurlijk, in een land waar de schaamstreek nog altijd niet filmisch in beeld mag worden gebracht, dus kon Oshima zijn plannen pas verwezenlijken toen hij de Franse producer Anatole Dauman achter zich kreeg. Het filmmateriaal moest in Frankrijk worden ontwikkeld om de censuur te ontlopen. Ook tegenwoordig kan In the Realm of the Senses in Japan niet zonder fatsoenherstellende ingrepen worden vertoond. In het weldadig gefilmde, met gekreun en gesteun gevulde In the Realm of the Senses slaat echt de vlam in de pan. Deze even verguisde als bejubelde klassieker wordt vanavond om 22.05 uur voorafgegaan door een documentaire over de ontstaansgeschiedenis ervan.

In the Realm of the Senses, (Nagisa Oshima, 1976)

Arte, 23.00-0.35 uur.

Elizabeth: The Golden Age

(Shekhar Kapur, 2007). Aan het einde van het zeer succesvolle Elizabeth (1998) zag Cate Blanchett ook al tamelijk bleek. Toen droeg haar majesteitelijke personage grafiet om syfilis te maskeren. In Elizabeth: The Golden Age doet ze het om zich van haar onderdanen te onderscheiden. Een etherische, bijna engelachtige verschijning is ze. Toch zijn Elizabeths verlangens simpel en menselijk. Op de fragielste momenten van Elizabeth: The Golden Age verlangt ze niet zozeer naar macht, maar naar de liefdevolle kus van een ander: ontdekkingsreiziger Walter Raleigh, mooi aanlokkelijk vertolkt door Clive Owen. Terwijl Elizabeth strubbelt met haar liefde voor deze 'gewone' en dus onbereikbare man, borrelt de katholieke revolte tegen de Anglicaanse kerk, en vertrekt de boosaardige Spaanse koning Filips met zijn megavloot richting Engeland. Elizabeth: the Golden Age houdt met zijn bijna psychedelisch-barokke aankleding, zwoele romantische muziek en zinnenprikkelende camerawerk te weinig maat om een uitgebalanceerde indruk te maken. En toch heeft het ook wat, zo'n zwierig historisch drama dat soms de allure van een fantasyfilm krijgt - met Elizabeth als de goede fee van marmer.

RTL8, 20.30-22.40 uur.

The Sorcerer's Apprentice

(John Turteltaub, 2010). Met De tovenaarsleerling van Goethe of Fantasia heeft deze live-actionfilm van Disney weinig te maken. De enige link is een aardige hedendaagse versie van de beroemde scène waarin Mickey betoverde bezems zijn huis laat schoonmaken. Hier worden ze bestuurd door Dave, die worstelt met een minderwaardigheidscomplex, een verliefdheid en het feit dat hij uitverkoren is de wereld te verlossen van het kwaad.¿Veel luidruchtige actiescènes met de geijkte bliksemflitsen, plasmaballen en rook, en Nicholas Cage als meestertovenaar Balthazar.

SBS 6, 20.30-22.45 uur.

undefined

Meer over