Kramer onttroont Bergsma met wereldrecord op laaglandbaan

Sven Kramer, de haast eeuwig regerende vorst van de 5 kilometer, sloeg vanmiddag in een uit zijn voegend barstend Thialf de aanval van Jorrit Bergsma op zijn troon af. De Fries moest daarvoor beter schaatsen dan ooit. Hij verbeterde zijn eigen wereldrecord laaglandbanen dat liefst zes jaar oud was (van 6.09,74 naar 6.09,65)

John Volkers
Sven Kramer op de 5000 meter. Beeld Klaas Jan van der Weij.
Sven Kramer op de 5000 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij.

Bergsma schaatste ook harder dan ooit op de twaalf en een halve ronde. Hij finishte na 6.11,53. Die toptijd, tot dat moment de vierde uit de geschiedenis van het Friese ijsstadion, was de inspiratie en de motivatie voor Kramer om extreem hard te gaan. De tweevoudig olympisch kampioen op die afstand had zich ook laten motiveren door uitlatingen van Bergsma's coach, Jillert Anema die Kramers afzegging voor de 10 kilometer kritisch had beschouwd. Hij had het over weglopen.

Kramer toonde zich met veel minder wedstrijdprikkels dan Bergsma toch de man die de uiterst spannende race naar zijn hand kon zetten. Bergsma verscheen sinds het NK marathon van begin januari, door hem gewonnen om een leeg vakje in zijn palmares af te vinken, elk weekeinde op het ijs. Kramer reed na de door hem gewonnen EK in Tsjeljabinsk in januari maar één race, de kwalificatiewedstrijd die hem zijn startplaats op de WK afstanden opleverde.

Alle concentratie op de voorlaatste dag dat Thialf geopend was bleek de juiste keuze van de stayer. Kramer was geweldig op dreef. Hij reed een minder sterke tweede volle ronde, 'volgens het Kramer-recept', maar was daarna uiterst regelmatig in zijn rondetijden. Hij reed vijf keer 29,2 seconden over de 400 meter, begeleid door een uitzinnig publiek.

De laatste tien meter toonde de wereldkampioen zich extatisch. Hij triomfeerde met alle lichamelijke tekenen die daarbij horen. Het was, zei hij, niet om de zesde wereldtitel die hij op de afstand binnenhaalde, het ging het om de tijd. 'Ik was blij, erg blij, omdat ik mezelf hier heb verbeterd. Daar was ik het meest tevreden mee. Ik ben constant bezig mezelf te verbeteren. Het was eerder de tijd dan de zege die voor mij hier telde. Al had ik op een maandagavond 6.09 gereden, dan was ik nog zo blij geweest.'

Kramer moet al jaren leven met de door hem zelf geschapen standaard op de 5 en de 10 kilometer. Zijn 6.03,32 en 12.41,69 zijn de wereldrecords die al sinds 2007 stand houden. De 6.09 van Thialf, op zeeniveau, is relatief de beste tijd ooit gereden op deze afstand. Het is het meesterstuk van Kramer die beloofde over drie weken, bij de WK op de hooglandbaan van Calgary, nog eens voluit te gaan. Hij zou de eerste dag van die wereldtitelstrijd dan wel eens in de buurt kunnen komen van dat eigen record.

Hij is deze winter fitter dan vorig jaar, zo vertelde de schaatskampioen na afloop. Toen kwakkelde hij voortdurend met zijn gezondheid. Zijn luchtwegen waren vaak verstopt. Hij verschool zich in de winter van Sotsji. Niemand mocht weten dat hij er slecht aan toe was. Pas aan het eind van het seizoen, toen hij na zijn diskwalificatie bij de NK allround op de Coolste Baan van Amsterdam besloot zich te laten opereren, kwam de waarheid op tafel.

Hij was dit seizoen 'met vallen en opstaan' begonnen. De wisseling van coach, na negen jaar de overstap van Gerard Kemkers naar Jac Orie, was zijn eigen beslissing geweest. 'Deze tijd is de bevestiging dat ik de goede weg heb gekozen.'

Coach Orie was minstens zo tevreden met de wederopstanding van zijn nieuwe pupil, aan wiens inhoud hier en daar werd getwijfeld. Het inleveren van diens ambities op de 1.500 meter werkte daaraan mee. Orie ging voorbij aan zulke rumoer, zoals ook Kramer zei daar niet mee bezig te zijn.

Orie boog zich over de toekomst van zijn nieuwste pupil, de ervaren kampioen. 'Tot je 33, 34ste kun je je verbeteren. Er zit nog rek in bij Sven.'

De verliezer van de dag, zilveren Jorrit Bergsma, gaf net zo hoog op van de man die hem op waarde had geklopt. Hij noemde Kramer 'een meester'. 'Sven is een meester op deze afstand. Hij heeft zoveel ervaring. Ik ben opgeleid als marathonschaatser. Ik kom nog tekort op hem, maar ik kom wel steeds dichterbij', aldus de wereldkampioen op de 10 kilometer, de dubbele afstand die Kramer deze week meed. Hij wist dat hij daar niet kon winnen. Hij is een schaatser geworden die zijn momenten kiest.

Meer over