Kramer: bestuur moet opstappen

Van Sven Kramer, de ongekroonde koning van het Nederlandse schaatsen, had de aangebleven KNSB-voorzitter Doekle Terpstra beter subiet mogen opstappen. De olympisch kampioen had de preses woensdagavond, in zijn rol van lid van de dertig koppen tellende ledenraad, graag de waarheid gezegd, maar hij moest om moverende redenen verstek laten gaan.

WOLFHEZE - 'Ik had er graag bij willen zijn. Maar tot zeven uur trainen en daarna je verzorging krijgen, dat heeft in het olympisch seizoen de prioriteit', zo verklaarde hij zijn afwezigheid in de ledenraad die om zeven uur begon.


Naast Kramer ontbrak woensdag in Utrecht het andere prominente lid, de olympisch kampioen op de 1.500 meter, Mark Tuitert. Oud-kampioen Jochem Uytdehaage en Margriet de Schutter vertegenwoordigden de schaatsers. Kramer durfde donderdag, bij een persbijeenkomst van zijn ploeg TVM, de competentie van Terpstra en diens bestuursleden in twijfel te trekken.


Dat Terpstra na de soap rond de nationale topijsbaan had kunnen aanblijven, had Kramer verbijsterd. 'Want hij is wel eindverantwoordelijk. Daar had hij op afgerekend moeten worden.'


Fel: 'Ik had gedacht dat de ledenraad er ook zo in zou staan. Want er is de laatste weken veel kritiek uitgeoefend. Maar na anderhalf uur praten gaat iedereen weer unaniem achter hem staan en zegt: jongens we gaan zo door. Ik vind dat niet oké. Ik vind niet dat hij ongestraft kan blijven zitten.'


De openlijke aanval van Kramer werd ingegeven door de diepe onvrede van hem ('ik heb al twee jaar lang mijn mond gehouden') en zijn collega-schaatsers over het gevoerde bondsbeleid en de toestand in schaatsstadion Thialf.


De Friese multikampioen bleek vooral geërgerd door het teruggeven van de wereldbeker van eind november aan Astana. De noodzakelijk geworden reis naar Kazachstan, in plaats van een comfortabele thuiswedstrijd in Heerenveen, kost energie en veel geld, 75 mille aldus Kramer.


De uithaal van de schaatser kreeg donderdag bijval van Mark Tuitert, de andere schaatser in de ledenraad. Er is momenteel nog een vacature in dat parlement namens de atleten. Later op de avond liet woordvoerder Uytdehaage van de sectie der topschaatsers weten achter de volgens hem zakelijke kritiek van Kramer te staan.


Daarmee werd de botsing tussen Kramer en Terpstra een clash tussen de schaatsers en de bestuurders. Terpstra was na het uitbreken van het nieuws van Kramers uithaal voortdurend bezig met sms-verkeer met het kamp van TVM. Hij eiste op woedende toon rechtzetting van de woorden van Kramer. 'Ik pik het niet', was zijn commentaar. En: 'Ik ga dit niet op zijn beloop laten.' Onduidelijk was of dat tot een tuchtzaak zou kunnen leiden.


Ten slotte bracht de schaatsbond KNSB in de avonduren een persbericht uit, waarin werd gemeld dat Kramer zich volgens voorzitter Terpstra 'een kampioen onwaardig' had gedragen. Dat werd in Wolfheze, in het hotel van TVM, als een persoonlijke aanval aangemerkt. De leiding van TVM bleef Kramer in al het gekrakeel steunen.


In de lobby van het hotel zat Sven Kramer zich toen nog zichtbaar op te winden over de grote boosheid die hij aan de andere kant van het schaatsland blijkbaar had gewekt. Hij betoogde achter zijn kritiek te blijven staan. De strijd kan wat hem betreft worden aangegaan.

undefined

Meer over