Krajina-Serviërs beschieten Osijek in oost-Kroatië

Opstandige Serviërs uit de Krajina-regio in Kroatië hebben een infanterie-aanval uitgevoerd op de Kroatische plaats Osijek in het oosten van het land....

Reuter, AFP

ZAGREB

Het was de eerste maal dat de Serviërs een aanval op de stad lanceerden sinds de VN in 1992 posities innamen tussen de Krajina-Serviërs en de Kroaten.

Osijek ligt niet ver van Oost-Slavonië (sector Oost in VN-termen) het meest oostelijke deel van de 'Republiek van Servisch Krajina' (RSK), die de Kroatische Serviërs in 1991 eenzijdig uitriepen als antwoord op de onafhankelijkheidsverklaring van Kroatië in 1991 van Joegoslavië.

De oostelijke regio was in 1991 toneel van de bloedigste gevechten van de Kroatische onafhankelijkheidsstrijd.

De aanval op Osijek werd gelanceerd vanaf drie tot vijf kilometer van de stad, zo verklaarde Branimir Glavas van het stadsbestuur. Volgens hem was Osijek getroffen door twee mortieren.

Kiersten Haupt, woordvoerster van de VN-vredesmacht die in Kroatië sinds een paar maanden Uncro (UN Confidence Restoration Operation in Croatia) heet, zei dat de uitwisseling van mortier- en machinegeweervuur in totaal drie uur had geduurd.

Zaterdagmorgen was het schieten al begonnen, zondag werd het hervat. Volgens haar waren de Serviërs begonnen met de aanval.

Dit voorjaar heroverden de Kroaten met een bliksemactie West-Slavonië, dat tot die tijd deel uitmaakte van de RSK. De Serviërs reageerden op het verlies van dit gebied met beschietingen op de Kroatische hoofdstad Zagreb.

Die beschietingen werden uitgevoerd vanuit het zuidelijk deel van de RSK, waarin de 'hoofdstad' Knin van de Krajina ligt.

VN-woordvoerster Haupt ontkende dat er bij de beschieting van Osijek een Belgische VN'er dodelijk was getroffen, zoals het Kroatische persbureau Hina en woordvoerders van de VN zondagavond hadden gemeld. De man heeft zelf een einde aan zijn leven gemaakt, zo werd gisteren bekend.

Meer over