Krajicek neemt snel en soepel eerste horde

Wie slim is, zet zijn geld vandaag de dag niet op Richard Krajicek. Maar als de voortekenen juist zijn, gaat Nederlands beste tennisser nu eindelijk weer eens een goed Grand Slam-toernooi tegemoet....

Van onze verslaggever

Coen Vemer

NEW YORK

Krajicek lijkt gereed om de schande uit te wissen van de afgelopen zes Grand Slams, waarin een derde ronde op Roland Garros zijn beste prestatie was. Zijn optreden in New Haven van anderhalve week geleden, toen hij Becker, Kafelnikov en zelfs bijna Agassi versloeg, hebben zijn zelfvertrouwen goed gedaan. De vorm die hij daar etaleerde, heeft hem ondanks een gebrek aan competitie in de afgelopen tien dagen nog niet verlaten.

Het kan vreemd lopen in tennis. In New Haven was Krajicek in de derde ronde nog de uitschakeling nabij geweest tegen Paul Haarhuis. De extreme hitte had hem gesloopt en in de derde set keek hij tegen een 4-2 achterstand en een breekpunt aan. Op dat moment produceerde hij een dubbele fout, maar de lijnrechter keurde het punt tot grote woede van Haarhuis goed, waarna de partij een verrassende wending nam en Krajicek uiteindelijk opstoomde naar de finale.

De Krajicek die gisteren baan 16 betrad op Flushing Meadow was een andere dan die eind juli op Wimbledon kansloos in de openingsronde van de Amerikaan Shelton verloor. Hij was sneller, alerter en vermoedelijk ook rustiger van geest, en het een stond niet los van het ander. 'Je gaat automatisch je instelling veranderen na zo'n teleurstellende tijd', zei hij nadat hij Novacek in 93 minuten had verslagen. 'Sinds mijn overwinning in Rotterdam heb ik eigenlijk geen goede resultaten meer geboekt.'

Na zijn ontluisterende optreden op het belangrijkste tennistoernooi was hij met zijn trainer Rohan Goetzke naar de Oostenrijkse Alpen getrokken om fysiek en mentaal aan te sterken. 'Kennelijk hebben de frisse lucht en de hoogte me goed gedaan. Mijn hoofd was vrijwel gelijk leeg na Wimbledon. Dat ik het zo snel van me af heb kunnen zetten, is vrij bijzonder voor mij.'

In de Grand Slam-toernooien van de afgelopen twee jaar speelde Krajicek alsof hij een kruis met zich meedroeg. De druk die hij zichzelf oplegde, werd alleen maar groter naarmate de successen uitbleven. 'Je kunt ook te graag willen, waardoor je verkrampt', verklaarde Goetzke. 'Maar blessures en wat andere factoren zullen ook heus wel van invloed zijn geweest', voegde Krajicek daaraan toe.

In Tennis Magazine liet Tom Gullikson onlangs zijn licht schijnen over Krajiceks situatie. De captain van het Amerikaanse Davis Cup-team noemde hem een groot talent, maar adviseerde hem toch een bezoek aan een sportpsycholoog. 'Dat is toch geen schande?' Dat vond Krajicek ook. 'Misschien dat ik dat ooit nog wel zal doen, maar voorlopig zie ik daar geen reden toe. Trouwens, ik heb jarenlang met Ted Troost gewerkt. Die is dan wel geen echte psycholoog, maar het mentale aspect speelt in de haptonomie toch een belangrijke rol.'

Krajicek beseft dat op het moment een goed resultaat zijn beste medicijn is, en onder die categorie mocht zijn overwinning op Novacek zeker worden gerangschikt. Weliswaar is de Tsjechische routinier aan een matig seizoen bezig en ver verwijderd van de vorm die hem vorig jaar op de US Open tot de halve eindstrijd deed reiken, maar hij blijft een niet te onderschatten tegenstander.

Gedurende de gehele partij hield Krajicek hem het mes op de keel. Hij zat goed op het net en volleerde voortreffelijk. 'Over die volley's was ik heel tevreden.' Krajicek had aan een service-doorbraak in elke set genoeg. Op eigen opslag gaf hij slechts een breekkans weg, die de matig retournerende Novacek niet kon benutten.

Van de twaalf Nederlandse deelnemers die aan het toernooi begonnen, overleefden er zes de eerste ronde. Behalve Krajicek zijn dat Joost Winnink, Jacco Eltingh, Paul Haarhuis, Brenda Schultz en Manon Bollegraf. Haarhuis plaatste zich eergisteren laat ten koste van de Oostenrijker Schaller. Hij maakte het zichzelf moeilijk door in de vierde set een 5-3 voorsprong uit handen te geven. Pas in de vijfde set kwam hij met de schrik vrij, 7-5.

'Ik heb het gevoel dat ik een halve marathon heb gelopen', pufte Haarhuis na zijn bijna vier uur durende avontuur, alvorens zich naar het Hard Rock Café in Manhattan te spoeden om de 25ste verjaardag van zijn dubbelpartner Eltingh luister bij te zetten.

Kristie Boogert meed de party. Ze was niet in de stemming. Tegen de Amerikaanse routinier Zina Garrison had ze lange tijd het beste van het spel, maar op de belangrijke punten liet ze het afweten. In plaats van de partij op 6-5 in de derde set uit te serveren, gunde ze haar tegenstander een herkansing in de tiebreak. Garrison greep die mogelijkheid met beide handen aan. Ze won de barrage met 7-5.

Meer over