Krachttoer

BEREND JAN BOCKTING

My Week with Marilyn

(Simon Curtis, 2011)

BBC 2, 22.00-23.30 uur.

'Shall I be her?', vraagt Marilyn Monroe, gespeeld door Michelle Williams, in My Week With Marilyn aan de jongeman met wie ze een uitstapje maakt. Zal ik haar zijn? En daar huppelt ze al de trap af, waar onderaan bewonderaars staan te wachten. Borsten vooruit, schouders naar achter, hoofd achterover, mond in een brede lach, kushandjes: Marilyn de ster. Het is een retorische vraag die de echte Marilyn ook stelde. 'Haar' was het publieke personage, de Marilyn die ze had opgetrokken uit de clichés van het supervrouwelijke. Sexy, maar niet bedreigend, een vrouw die mannen (en trouwens ook vrouwen) de indruk gaf dat ze hen nodig had.

Zowel die publieke als de privépersoon Marilyn is in My Week With Marilyn te zien. En Elsie, het personage in de film die Monroe aan het opnemen is. De film speelt zich af in 1956, als Marilyn in Londen is om The Prince and the Showgirl te maken met de Britse acteur Sir Laurence Olivier. Behalve de strijd tussen twee acteurs uit verschillende tradities - hij een klassiek toneelacteur, zij een actrice op wie de camera verliefd is - vertelt My Week With Marilyn het verhaal van de korte, intense en ook wat onwaarschijnlijke vriendschap tussen een wereldster en de derde assistent op de set, een jonge twintiger die ze vertrouwt omdat hij niets van haar lijkt te willen.

Het is een krachttoer waaraan Williams zich waagde. Gaandeweg geeft ze antwoord op de vraag: hoe speel je een vrouw die zichzelf al speelde, iemand van wie gezicht, stem, lichaam, maniertjes zo bekend zijn dat iedere kijker zich bevoegd zal achten een oordeel over de gelijkenis te vellen?

Double Jeopardy

(Bruce Beresford, 1999)

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Libby Parsons (Ashley Judd) wordt beschuldigd van de moord op haar echtgenoot en belandt in de gevangenis. In werkelijkheid heeft de man zijn dood in scène gezet en is hij ervandoor met hun zoontje en zijn nieuwe geliefde. Wanneer Libby vrijkomt, is ze uit op wraak en het treft daarbij dat je volgens het Amerikaanse wetboek niet twee keer kunt worden gestraft voor dezelfde misdaad. Libby gaat op zoek naar haar verdwenen echtgenoot en wordt daarbij op de hielen gezeten door een volhardende reclasseringsambtenaar (Tommy Lee Jones). Ondanks de onwaarschijnlijke plot en de weinig originele uitwerking werd de thriller een behoorlijk kassucces, met dank aan het aanstekelijke spel van Ashley Judd.

Ocean's Eleven

(Steven Soderbergh, 2001)

Veronica, 20.30-22.50 uur.

Steven Soderbergh toverde zijn remake van de Hollywoodklassieker Ocean's Eleven om in een fris en plezierig meesterwerkje, zoals hij dat eerder deed met zijn Elmore Leonard-verfilming Out of Sight, eveneens met George Clooney in de hoofdrol. Het origineel uit 1960 stond bekend om zijn sterrencast (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr.). Soderbergh vond een hedendaags equivalent in Clooney, Brad Pitt, Andy Garcia en Matt Damon, met Julia Roberts als femme fatale. Geen van hen liet zich het gebruikelijke honorarium uitbetalen - dat had de film onbetaalbaar gemaakt. Soderberghs film is een hommage aan de oude gangsterfilms met hun welbespraakte gentlemen-criminelen, die er weliswaar geen been in zien de wet te overtreden, maar die ook niemand kwaad doen. Doden vallen er niet, wapens dragen ze niet en van vechten houden ze ook al niet. En passant blijkt dat Danny Oceans beweegredenen andere zijn dan zijn partners (en de kijkers) denken. Soderbergh geeft steeds net voldoende informatie om nieuwsgierig te blijven.

undefined

Meer over