Krachtsaxofonist van E Street Band

De laatste jaren werd optreden zwaar voor Clarence Clemons, de reusachtige saxofonist van The E Street Band, die zaterdag overleed. Knieën, rug en heupen konden het grote lichaam geen hele avond meer dragen, metaalmoeheid sloop in de stalen saxofonistenlongen.

Daarom begeleidde Bruce Springsteen zijn bandoudste elke avond liefdevol naar een grote troon, rechtsvoor op het podium. Daar zat hij, The Big Man, gewapend met koebel te wachten op zijn volgende saxsolo, genietend van de oerkracht van The E Street Band, zijn band, zijn familie. Iedereen wist: Clarence moet blijven tot hij doodgaat. Dat moment is nu daar. Op 12 juni kreeg hij een beroerte en zaterdag stierf hij na complicaties in een ziekenhuis in Palm Beach, Florida.

De rocksaxofonist werd 69 jaar. Hij was (met tien jaar onderbreking) bijna veertig jaar blikvanger van misschien wel de beste live-rockband ooit. Volgens Springsteen was hij er the heart and soul van.

Clemons ontmoette Springsteen in 1971 in Asbury Park, New Jersey, en hoorde vanaf de oprichting in 1972 tot The E Street Band. De saxofoon was bepalend op de reeks albums die van Springsteen vanaf 1975 een superster maakten. Clemons kreeg als enige bandlid een prominente plek op de hoesfoto van Born To Run (1975). Zijn solo in de epische albumafsluiter Jungleland geldt niet alleen als Clemons studiohoogtepunt (live bereikte hij nog grotere hoogten), maar ook als een van de beroemdste hoofdrollen van de saxofoon in de rockhistorie.

Clemons drukte zijn stempel op hits als Thunder Road (1975), Badlands (1978) en Dancing In The Dark (1984), maar was ook zonder Springsteen succesvol. Hij leverde gastbijdragen aan platen van artiesten als Ringo Starr Aretha Franklin, Zucchero, Joe Cocker en dit jaar nog Lady Gaga.

Hij maakte albums onder zijn eigen naam en had in 1985 een hit met You're A Friend Of Mine, een duet met Jackson Browne. Ook was hij acteur, in speelfilms als Martin Scorsese's New York, New York (1977), maar ook de serie The Wire (2004).

Hij bleef de reus van The E Street Band, zelfs toen Springsteen vanaf 1989 tien jaar lang niet met de groep samenwerkte. Vanaf 1999 was de krachtsax terug in het Springsteengeluid, tot Clemons intense geluk.

'Hij was mijn grote vriend, mijn partner,' schrijft Springsteen op zijn website. 'Dankzij Clarence konden mijn band en ik een verhaal vertellen dat veel dieper ging dan de verhalen die in onze muziek besloten lagen.'

The E Street Band gaat door, maar zal nooit meer hetzelfde zijn.

undefined

Meer over