Krabbel van pa is geld waard

Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht en denken nu na over de financiering. Onze ouders willen ons daarbij helpen, bijvoorbeeld door middel van een schenking of een lening....

Een starter op de woonmarkt kan met geld of een handtekening van een ouder een droomstart maken. `Ouders kunnen geld schenken binnen de schenkingsvrijstelling, mede-eigenaar worden of borg staan voor een deel van de lening`, zegt Barbara van Eeuwijk, fiscaal-jurist bij consumentenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH)

Volgens Jan Roos van De Hypotheker komt het in zulke situaties ook wel voor dat de bank de lening slechts wil verstrekken als de ouders zich mede-aansprakelijk stellen voor een deel van de hypotheek. De bank is dan bereid meer uit te lenen dan het kind op grond van zijn inkomen zou krijgen. De bank heeft immers meer zekerheid. Als de kersverse huizenbezitter de rente niet kan opbrengen, kan de geldverstrekker altijd nog aankloppen bij de ouder.

`Ouders die meetekenen, moeten wel bedenken dat ze een financiële verplichting aangaan. Als ze later bijvoorbeeld willen verhuizen naar een dure seniorenwoning kunnen ze wellicht minder lenen dan ze zouden willen`, aldus Roos. Soms springen ook de grootouders bij. Die hebben vaak minder financiële verplichtingen.

Wie extra leent met behulp van de krabbel van pa moet wel oppassen, vindt Van Eeuwijk. `Zonder de handtekening van de ouder zou de bank zo'n hoge lening niet verstrekken. De startende huizenkoper zit in dit geval met hoge woonlasten.`

Ouders kunnen de pijn verzachten door een deel van de rente op de hypotheek te schenken. Ze mogen jaarlijks 4342 euro (2006) belastingvrij per kind overboeken. Bovendien mogen kinderen tussen hun 18de en 35-ste eenmalig 21.700 euro ontvangen van hun ouders zonder dat de fiscus een deel opeist.

VEH pleit voor een extra vrijstelling van schenkingsrecht voor starters. De belangenorganisatie heeft staatssecretaris Wijn van Financiën begin deze maand gevraagd om een aparte startersvrijstelling van een kwart miljoen euro. Als ouders nu 50 duizend euro schenken, moet het kind 3633 euro schenkingsrecht betalen.

Meer over