Krabbe bleef weigeren stadsguerrilla te veroordelen RAF-terroriste komt na 21 jaar vrij

Hanna Krabbe (50) is vrij. De bijna vergeten terroriste van de Rote Armee Fraktion (RAF) verliet vrijdagochtend als een wrak de strafgevangenis van het Noordduitse Lübeck....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De voortijdige vrijlating van de wegens moord tot levenslang veroordeelde vrouw heeft enige symbolische waarde, omdat het deze week twintig jaar geleden is dat Ulrike Meinhof dood werd aangetroffen in haar cel van Stuttgart-Stammheim. In Berlijn werd Meinhof - samen met Andreas Baader organiseerde zij in de Westduitse Bondsrepubliek als eerste 'het gewapende verzet' - herdacht met talrijke discussiebijeenkomsten.

Hanna Krabbe behoorde tot het zogenoemde 'Holger Meins Kommando', dat op 24 mei 1975 de Duitse ambassade in Stockholm bestormde. Meins was eveneens een RAF-terrorist, die een jaar eerder in de gevangenis overleed - vermoord volgens de RAF. Krabbe en vijf mede-strijders schoten twee Duitse diplomaten dood en eisten de vrijlating van onder anderen Ulrike Meinhof. Tijdens de bevrijdingsactie van de Zweedse politie kwamen twee RAF-leden om het leven. De overige vier werd uitgeleverd en door de rechtbank in Düsseldorf twee jaar later tot levenslang veroordeeld.

De terroriste heeft tot het laatste moment geweigerd afstand te nemen van de stadsguerrilla, waardoor haar vrijlating telkens werd uitgesteld. De resterende straf van de overige Stockholm-daders is eerder omgezet in voorwaardelijk: Bernd Rössner kwam twee jaar geleden vrij, Karl-Heinz Dellwo en Lutz Taufer vorig jaar.

In Lübeck-Lauerhof was Krabbe geruime tijd met andere RAF-terroristes ondergebracht in een speciale vrouwenafdeling, waar de gevangenen dikwijls in hongerstaking gingen en aan het infuus moesten worden gelegd. Pas nadat Ingrid Möller vrijkwam, verhuisde Krabbe naar de gewone vrouwenvleugel.

Na de vrijlating van Krabbe bevinden zich de meeste veroordeelde RAF-leden op vrije voeten. De meesten kwamen begin jaren negentig vrij, op initiatief van de toenmalige minister van Justitie, Klaus Kinkel. Voorwaarde was dat zij afstand namen van het geweld waarmee zij in de Bondsrepubliek in vooral de jaren zeventig een bijna permanente staat van beleg veroorzaakten.

Dat de RAF, inmiddels in een derde generatie, nog steeds actief is bewezen de moorden op Alfred Herrhausen van de Deutsche Bank in 1989 en op Detlev Rohwedder van de Treuhand in 1991.

Meer over