KPNQwest zet zijn klanten voor het blok

De failliete kabelaar KPNQwest zal zijn glasvezelnetwerk - het grootste in Europa - moeten sluiten, tenzij het bedrijf uiterlijk maandag voldoende financiering weet bijeen te schrapen....

Dit heeft KPNQwest donderdag voorgesteld. Het failliete bedrijf zet daarmee zowel zijn klanten als zijn leveranciers voor het blok. Klanten die hun rekening niet betalen, worden afgesloten. De leveranciers wordt voorgehouden dat een draaiend netwerk beter te verkopen is, waarmee voor hen de kans groter is dat hun uitstaande schulden worden afgelost.

KPNQwest gaf gisteren niet aan hoeveel geld het nodig denkt te hebben om het glasvezelnetwerk open te houden. Tot nu toe is grootaandeelhouder KPN bijgesprongen, voor 500 duizend tot 1 miljoen euro per dag.

De bemoeienis van KPN is pure noodzaak, omdat het telecomconcern de Nederlandse klanten van KPNQwest netwerkcapaciteit heeft gegarandeerd. De afgelopen dagen kocht KPN extra capaciteit in om KPNQwest-klanten alternatieven te kunnen aanbieden. Overstappen is echter technisch complex en tijdrovend.

Bij KPN houden circa zestig mensen in Den Haag het netwerk in de lucht. Volgens een ingewijde draait het daar momenteel om één ding: het overzetten van klanten naar andere leveranciers.

Intussen vinden klanten van KPNQwest elders onderdak. Zo meldde British Telecom donderdag enkele grote klanten te hebben overgenomen, een pakket ter waarde van 6 miljoen euro.

Bij Ebone, de KPNQwest-dochter in België die het netwerk onderhoudt en storingen verhelpt, hield een deel van het personeel tot gisteravond het kantoor bezet. Zij deden dat in de hoop op een herstart, en 'uit loyaliteit'. 'De plug kán er hier niet uit', zegt een ex-medewerker van Ebone. 'Dan gaat 25 procent van het internetverkeer in Europa plat.'

In Nederland kregen de circa 550 werknemers van KPNQwest gisteren hun officiële ontslagbrief in de bus. Ondertussen zoeken de curatoren naarstig naar een overnamepartner. Het Amerikaanse AT & T geldt als de belangrijkste kandidaat. Curator E. Meijer heeft woensdag het vliegtuig naar de Verenigde Staten genomen.

Meer over