KPNQwest voorlopig nog operationeel

Het netwerk van het failliete KPNQwest blijft 'voorlopig' operationeel. Dat heeft curator Jan van Apeldoorn vrijdag rond vier uur meegedeeld aan de zestig medewerkers die in het Network Operation Centre (NOC) in Den Haag het netwerk in de lucht houden....

De mededeling zou er op duiden dat voldoende klanten van KPNQwest bereid zijn financieel bij te springen. Een aantal heeft al geld toegzegd. Van Apeldoorn zei donderdag dat als ze dat niet zouden doen, het netwerk komende maandag uit de lucht zou gaan. Hij vroeg klanten de rekening van juni als voorschot te betalen. De belangen zijn groot; een kleine 25 procent van het Europese internetverkeer loopt via de kabels van KPNQwest. KPN helpt op dit moment het Nederlandse deel van het netwerk in de lucht te houden. KPNQwest zegt nog een achterstallige schuld van 23 miljoen euro van KPN tegoed te hebben.

De zestig werknemers die nog aan het werk zijn in Den Haag hebben zich vrijwillig gemeld. 'Als we nu stoppen is het voorbij. We willen een doorstart maken, dan moeten we het bijltje er nu nog niet bij neerleggen', zegt Norbert Hofstee, tijdelijk hoofd van het Haagse NOC. Zestig vrijwilligers doen het werk dat voorheen door meer dan tweehonderd mensen werd gedaan. 'We pikken de cruciale functies eruit.'

Bij de Belgische vestiging van Ebone in Hoeilaart bij Brussel, de dochter die KPNQwest op 18 maart van dit jaar overnam, houden nog steeds zo'n dertig medewerkers het kantoor bezet. Ze hebben aangekondigd de bezetting nog zeker tot na het weekend vol te houden. De toegang tot het gebouw is gebarricadeerd. De actievoerders slapen en eten in het centrum. De bezetting is bedoeld om 'de loyaliteit en het professionalisme te tonen die bij het topmanagement ontbrak', zegt hun woordvoerder Cyril Amgoune. Ze houden het netwerk operationeel.

Analisten zetten vraagtekens bij de ondergang van KPNQwest. Bij de presentatie van de jaarcijfers in februari 2002 leek nog alles in orde.

Meer over