KPN verdient gratis voicemail heel slim terug

De vrouwelijke voicemailstem van KPN Telecom heeft er sinds kort een mannelijke versie bij. Met paginagrote advertenties probeert 's lands grootste telefoonbedrijf zijn klanten ervan te overtuigen dat de al even detonerende stem van de VoiceMail Actueel een geheel nieuwe service biedt....

Zo kan de geduldige beller luisteren naar het recept van de week, een filmtip van Jacques Goderie, sportnieuws, geldadvies, weerberichten en de culturele uitgaanstips van Mireille Bekooij. De berichtjes houden het midden tussen een regionale kabelkrant en een radiocommercial. Het is KPN dan ook niet alleen om de service te doen.

Bedoeling is dat het bedrijf op deze manier de kosten voor de gratis voicemailservice kan terugverdienen. De informatie is in feite niets meer dan een decor voor reclame. Volgens KPN, die zelf op het idee kwam voor VioceMail Actueel, kunnen adverteerders op deze manier zelf bepalen wie ze wel en niet willen bereiken.

Bijzonder aan het systeem is immers dat de beller gebruik kan maken van telefonische hyperlinks. Door tijdens een bepaalde reclame op een bepaalde toets te drukken kan men rechtstreeks worden doorverbonden met de adverteerder.

Alleen: perfect is het nieuwe systeem nog niet. Wie de reclame van het blad Sportweek probeert uit te zetten door tweemaal kort op toets 3 te drukken, hoort opeens dat hij een proefabonnement krijgt toegestuurd. De computer weet via het telefoonnummer uit zichzelf al naar welk adres het sporttijdschrift moet worden gestuurd. Het is natuurlijk mogelijk dat de beller in dit telefonische oerwoud de weg kwijtraakt en verkeerde toetsen indrukt. Maar daarmee hebben de uitvinders van het nieuwe systeem geen rekening gehouden.

Wie tijdens de uitgaanstips van Mireille Bekooij twee keer op de 3 drukt, krijgt helemaal een verrassing. Plotseling is er naast de mannelijke en vrouwelijke computerstem nog een derde, Engelse stem. Maar de spreker kan al wel in het Nederlands tellen: 'Sorry, but drie is not a valid entry. Your message has been paused...'

Meer over