nieuwsBestuursvoorzitter

KPN trekt benoeming topvrouw Leroy in na mogelijke handel met voorkennis

Telecombedrijf KPN moet alweer op zoek naar een nieuwe baas. De voorgenomen benoeming van Dominique Leroy werd maandag binnen een maand alweer ingetrokken vanwege mogelijke handel met voorkennis door de Belgische.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Leroy, tot voor kort bestuursvoorzitter van Proximus, ligt onder vuur vanwege een omstreden transactie met haar aandelen in het Belgische telecombedrijf. Leroy gaf op 25 juli de opdracht om haar aandelenpakket in Proximus, ter waarde van 285 duizend euro, per 1 augustus te verkopen. Onduidelijk is of ze op het moment van de transactie al wist dat ze zou vertrekken naar KPN. De Belgische financiële waakhond FSMA en het Openbaar Ministerie doen daar onderzoek naar. Als dit het geval is geweest, zou ze zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis, wat strafbaar is.

Volgens KPN is de duur van deze procedures in België ‘onduidelijk en onvoorspelbaar’. De onzekerheid die is ontstaan is ‘niet in het belang van de onderneming’, meldt het telecombedrijf. President-commissaris Duco Sickinghe spreekt van een moeilijke beslissing, wijzend op de staat van dienst van de Belgische topvrouw. Het bedrijf verwacht op korte termijn nadere mededelingen te kunnen doen. Vooralsnog blijft operationeel directeur Joost Farwerck waarnemend topman.

Vraagtekens

Leroy (54) had bij KPN Maximo Ibarra moeten opvolgen, die na amper veertien maanden aan het roer om familieredenen terugkeerde naar Italië. De voorgenomen benoeming van Leroy werd aanvankelijk met instemming begroet. De Belgische zou pas de derde vrouwelijke bestuursvoorzitter worden van een groot Nederlands beursgenoteerd bedrijf.

Maar al snel ontstonden er problemen. De Belgische vakbonden eisten dat ze per direct zou vertrekken bij Proximus omdat ze er, als aankomend baas van de Nederlandse concurrent KPN, belang bij had het bedrijf in slechte staat achter te laten. Ook werden al snel vraagtekens gezet bij de verkoop van haar aandelenpakket in Proximus. Volgens Leroy was er door beursregels maar een beperkte periode dat ze haar aandelen van de hand mocht doen. Op het moment van de verkoop wist ze nog niet dat ze naar KPN zou vertrekken, aldus de Leroy.

Nevenfuncties

Niettemin deed de Belgische justitie huiszoeking bij haar thuis en op kantoor. NRC meldde recent dat KPN al in juni met Leroy sprak over een overstap. KPN hield zich aanvankelijk op de vlakte, maar besloot maandag alsnog de voorgenomen benoeming in te trekken. Deze moest nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders, de voor eind oktober geplande bijeenkomst daarover is afgezegd.

Dominique Leroy was al sinds 2014 de baas van Proximus. Daarvoor werkte ze 24 jaar in diverse functies bij de Brits-Nederlandse multinational Unilever. De Belgische is ook commissaris van het Nederlands-Belgische supermarktbedrijf Ahold Delhaize en boegbeeld van de International Business Council van het World Economic Forum. Het is nog onduidelijk wat de mogelijke handel met voorkennis voor die prestigieuze nevenfuncties betekent. Volgens Belgische media staat op handel met voorkennis een maand tot vier jaar gevangenisstraf en een boete tot 80 duizend euro. Handel met voorkennis is overigens lastig te bewijzen, waardoor vaak een schikking wordt getroffen.

Meer over