KPN krijgt nog een tik

De kosten van 4G-frequenties blijven beleggers zorgen baren. Na een koersdaling van 15 procent maandag, ging er dinsdag nog eens 3 procent af.

AMSTERDAM - KPN heeft dinsdag opnieuw een tik gekregen op de beurs. Beleggers blijven bezorgd over de 4G-frequenties voor snel mobiel internet. Die hebben KPN meer gekost dan verwacht. Het telecombedrijf sloot na de klap van maandag nog eens ruim 4 rocent lager, waarmee het in twee dagen bijna eenvijfde minder waard is geworden.

De kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Moody's gaan hun oordeel over KPN opnieuw bekijken, nu het bedrijf voor de mobiele vergunningen veel meer moest betalen dan verwacht.

KPN moest bij de veiling ruim 1,35 miljard euro neertellen, zo werd vrijdagavond bekend. Het telecombedrijf betaalt dat door de rest van het dividend over dit jaar te schrappen en het extraatje voor beleggers voor volgend jaar te verlagen van 35 naar 3 cent per aandeel. Dat was een koude douche voor beleggers, die juist jarenlang zijn verwend. Het aandeel KPN werd maandag uit diverse indexen gewipt die zich speciaal richten op dividendbetalingen.

Gecombineerd met de zorgen over de financiële positie veroorzaakte dat maandag een koersval van 15 procent van het aandeel. Analisten bleken er gemiddeld van te zijn uitgegaan dat de frequenties voor snel internet KPN ongeveer 500 miljoen euro zouden kosten, in plaats van 1,35 miljard. Bovendien ging een van de andere vergunningen goedkoop naar nieuwkomer Tele2, waardoor de prijzen van mobiele abonnementen waarschijnlijk gaan dalen. KPN had financieel al niet veel ruimte en komt door de dure frequenties en bijbehorende investeringen in het netwerk voor snel mobiel internet nog krapper bij kas te zitten.

Die kwetsbare positie was voor fondsmanager Mark Glazener van Robeco reden het beleid van voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer te hekelen. Hij zou de aandeelhouders te veel hebben verwend door de ruime dividenden en de inkoop van aandelen, in plaats van miljarden opzij te zetten voor investeringen. 'Scheepbouwer was niet goed bezig', zei Glazener tegen RTL Z.

En passant vroeg de Robecoanalist zich af hoelang de huidige KPN-baas Eelco Blok het nog volhoudt. 'Vroeger werden er grapjes gemaakt als het slecht ging met de voorzitter van een onderneming. Of hij de Kerst nog zou halen. Misschien is dat hier ook wel zo.'

Carlos Slim, de Mexicaanse grootaandeelhouder van KPN, zal in elk geval niet tevreden zijn. Volgens de Financial Times stak Slim dit jaar bijna 4 miljard euro in KPN en Telekom Austria en is daar nog krap 2 miljard euro van over. Slim bood dit voorjaar 8 euro per aandeel, wat KPN te laag vond. KPN daalde dinsdag nog eens 4,3 procent tot 3,77 euro, het laagste punt sinds oktober 2001. Toen was KPN in grote problemen geraakt door het knappen van de internetzeepbel, vlak na de vorige veiling, die van de umts-frequenties. Ad Scheepbouwer moest het bedrijf toen redden.

undefined

Meer over