NieuwsNieuwe bestuurder KPN

KPN krijgt Belgische topvrouw

Het aantal vrouwelijke bestuursvoorzitters van grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven stijgt in één klap met eenderde. De Belgische Dominique Leroy stapt namelijk over van het Belgische Proximus naar branchegenoot KPN. Daar is ze de opvolger van de Colombiaans-Italiaanse Maximo Ibarra.

Dominique Leroy. Beeld KPN
Dominique Leroy.Beeld KPN

De benoeming per 1 december van Leroy (54) werd donderdagavond bekendgemaakt door KPN. President-commissaris Duco Sickinghe is blij met de aanwinst. ‘Dominique is een dynamische, klantgerichte en betrokken leider, met een schat aan ervaring in de telecomsector.’ Voor ze in 2011 naar Proximus ging, werkte ze 24 jaar voor de Brits-Nederlandse multinational Unilever. In 2014 werd ze de baas bij Proximus (voorheen Belgacom).

De ondernemingsraad steunt haar benoeming. Leroy gaat een basissalaris verdienen van 935 duizend euro, los van extra’s. De benoeming wordt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders. Tussen het vertrek van Ibarra naar Sky Italia (omdat zijn gezin terug wilde naar Italië) en de komst van Leroy neemt operationeel directeur Joost Farwerck de honneurs waar.

De benoeming van Leroy is bijzonder. Deze week bleek uit de Dutch Female Board Index dat vrouwelijke bestuurders nog steeds zeldzaam zijn in de top van het Nederlandse (beursgenoteerde) bedrijfsleven. Voor vrouwelijke bazen geldt dat helemaal. Al lange tijd zijn Nancy McKinstry van infomatieleverancier Wolters Kluwer en Herna Verhagen van PostNL de enige twee.

Leroy is ook nog commissaris bij de Nederlands-Belgische supermarktreus Ahold Delhaize. Ze studeerde Bedrijfskunde en maakt deel uit van de Belgische club voor topvrouwen en van de internationale adviesraad van het World Economic Forum in Davos. Leroy is getrouwd, heeft twee kinderen en spreekt vloeiend Nederlands, Frans en Engels. Haar hobby’s zijn duursporten, reizen, moderne kunst en muziek, aldus haar donderdag door KPN verspreide profiel.

Meer over