KPN krijgt 1 miljoen boete

KPN kon consumenten nieuwe diensten in telefonie, televisie en internet eerder aanbieden door zijn concurrenten te laat te informeren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TIES BROCK

AMSTERDAM - KPN heeft opnieuw een tik op de vingers gekregen van concurrentiewaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder heeft het telecombedrijf vier boetes opgelegd van in totaal 970 duizend euro voor het dwarszitten van zijn concurrenten. Door bedrijven als Tele2 en Online te laat te informeren over aanpassingen aan het telecomnetwerk, kon KPN zijn klanten mogelijk te veel laten betalen.

KPN heeft zijn dubbelrol als beheerder van het netwerk en telecomprovidder misbruikt, zegt de ACM. Tussen 2009 en 2010 heeft het bedrijf concurrent-aanbieders telkens te laat over verbeteringen aan het glasvezel- en kopernetwerk bericht. Daardoor kon KPN nieuwe diensten in telefonie, televisie en internet eerder aanbieden dan rivalen Tele2 en Online.

KPN gaat tegen het boetebesluit in beroep. De ACM is niet duidelijk geweest over de termijn waarbinnen de netwerkbeheerder de veranderingen moest aankondigen, vindt het telecombedrijf. De ACM heeft het boetebedrag verhoogd omdat het niet de eerste keer is dat KPN oneerlijk concurreert. Al sinds 1997 woedt een strijd tussen KPN en de toezichthouder, die probeert de dominantie van de telecomreus op het glasvezel- en kopernetwerk te doorbreken.

De waakhond, tot april dit jaar bekend als de Opta, legde KPN de afgelopen tien jaar al voor ruim 30 miljoen euro aan boetes op. De ACM strafte het bedrijf vooral voor ongeoorloofde kortingen aan grote klanten.

'Het is ernstig dat KPN zich niet aan de regels houdt,' zegt Nico van Eijk, hoogleraar telecommunicatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, 'maar deze overtredingen van KPN hebben het internet niet duurder gemaakt. KPN trekt zich bij het bepalen van de prijs niet zoveel aan van Tele2 en Online. Die aanbieders hebben maar een klein deel van de markt in handen. KPN concurreert niet met Tele2, maar met kabelbedrijven UPC en Ziggo.'

In de concurrentieslag met de kabelbedrijven is de boete een klap voor KPN, zegt mededingingsexpert Bert Tieben van SEO Economisch Onderzoek. 'De regulering van ACM treft KPN heel hard. Geen toezichthouder controleert Ziggo en UPC zo strak. Daarom begrijp ik wel dat KPN tegen de boete in beroep gaat.'

De strijd tussen de telecomreus en de toezichthouder is voorlopig niet ten einde, zegt Tieben. 'KPN domineert de markt en de ACM wil dat doorbreken. Zolang de verhoudingen zo liggen, gaat het gevecht door.'

undefined

Meer over