Koude kermis

Magazinelezers proeven en keuren. Deze week gazpacho...

tekst Mac van Dinther

Het is een bekend post-vakantieverschijnsel: dat je na thuiskomst nog een tijdje dingen wilt eten die aan je vakantieland herinneren. In dat geval is het Volkskrant-proefpanel dit jaar in Spanje geweest.

Het proefpanel is nieuw. Voor de zomer deden we daarvoor een oproep. We kregen honderden aanmeldingen. Daaruit hebben we vier panels van vijf samengesteld, die om de beurt met ons mee gaan proeven. Iedereen mag nog steeds zijn bevindingen insturen (graag!), maar in het proefpanel zitten onze vaste proevers. En omdat u nog op vakantie was toen wij alweer moesten proeven, zijn zij deze keer ook de enigen.

We proefden gazpacho dus, de koude soep uit Andalusië, even Spaans als erwtensoep Hollands is. Wij vonden drie kant-en-klare varianten in de supermarkt. Het panel proefde vooral de gazpacho in blik van Albert Heijn Excellent.

‘Een echte zomersoep’, vonden Annelien Meerts (24) uit Utrecht en haar vriendinnen. Wel erg zoet. ‘Waar dat vandaan komt?’, vraagt ze zich af. Van suiker, zo blijkt uit het etiket. Bij Albertine van der Zee (66, Soest) kwam AH’s gazpacho over als ‘kaal tomatensap’, ‘rijk aan smaakversterkers’. Ook die staan ruimschoots op het etiket. Natascha Rutgers (18) uit Amsterdam, proefde ‘water met tomatensmaak’. Wat meevalt als je bedenkt dat het soepje slechts 21 procent tomaat bevat. De rest is water, denkt Ansje Rooijackers (39, Eindhoven), die een ‘waterige substantie’ in haar kom vond, waar ze dikke soep had verwacht.

Albertine testte eveneens de gazpacho uit een kartonnen pakje van Ole! (ook verkrijgbaar bij AH). Dikker, maar lijdend aan ‘kartonsmaak’. Laura Prins (35, Woerden) was de enige die gazpacho van Ferrer (Jumbo) op de kop wist te tikken. Ze was gematigd tevreden. ‘Mooie fles, goede tomatensmaak, meer pit, je proeft een pepertje. Helaas veel te zuur.’

Natuurlijk testten wij van Proef alle gazpacho’s. De fles van Ferrer was de minst slechte. Het blik van AH ging meteen in de gootsteen. Onbegrijpelijk zoet en vies. Op het blik staat dat je hem ook warm kunt maken, zag Natascha. Dan smaakt-ie beter. ‘Toch goed van AH dat ze dat erop hebben gezet.’ We zullen een geheimpje verklappen: dan heet het tomatensoep. Heel Hollands.

Meer over