Koude en sneeuw veroorzaken problemen in Europa

Koude en sneeuwval hebben in verscheidene delen van west- en midden-Europa voor problemen gezorgd...

In sommige kustgemeenten ligt een laag van meer dan vijftien centimeter sneeuw.

In verband met het winterse weer werden enkele vluchten vanaf luchthaven Zaventem bij Brussel geschrapt. Intercontinentale vluchten vanuit Brussel hebben uren vertraging opgelopen. De luchthaven van Charleroi is al vanaf donderdagochtend wegens zware mist gesloten.

Door de sneeuwval zijn ook enkele grenswegen tussen Noord-Frankrijk en de provincie West-Vlaanderen voor vrachtverkeer afgesloten. De Thalys-treinen liepen in het noorden van Frankrijk vertraging op, omdat de machinisten hun snelheid moesten matigen.

In de rest van Frankrijk is de verkeerssituatie in vergelijking met woensdag, toen duizenden mensen door de sneeuw vast kwamen te zitten in hun auto's, aanmerkelijk verbeterd. De kou eiste wel een tweede slachtoffer. Een 52-jarige vrouw werd donderdagochtend dood gevonden bij het houten hutje die zij bewoonde in de stad Le Mans. Dinsdag was er al een dakloze man doodgevroren bij de stad Lyon.

In zuid-Zweden ontstond donderdagochtend chaos door een sneeuwstorm met windsnelheden tot bijna 80 kilomber per uur. Zeker 4000 mensen kwamen zonder stroom te zitten. Het trein- en autoverkeer raakte ontwricht, maar ernstige ongevallen deden zich niet voor. Volgens meteorologen zou de storm later op donderdag de hoofdstad Stockholm bereiken.

Op het vliegveld van de Tsjechische hoofdstad Praag kwamen duizenden mensen vast te zitten, omdat de meeste vluchten als gevolg van hevige sneeuwval moesten worden geannuleerd. Donderdagmiddag kwam het vliegverkeer weer op gang.

Ook in het Italiaanse Florence viel voor het eerst in vele jaren een dik pak sneeuw. De luchthaven van de Toscaanse stad moest enkele uren worden gesloten.

Groot-Brittannië kampt eveneens met lage temperaturen. Weerkundigen hebben de bevolking aangeraden de weg niet op te gaan. Het treinverkeer raakte vooral in het zuiden en oosten van Engeland ontregeld.

In Duitsland en Oostenrijk bleef, ondanks de sneeuwval, de gevreesde chaos op de wegen uit. Tijdens de ochtendspits waren er veel files en ongelukken met blikschade, maar ernstige ongevallen deden zich niet voor.

Meer over