Koude diamant uit oplosmiddel

Onderzoekers van de chemie-afdeling van de technologische universiteit in Hefei (provincie Anhui) in China zijn erin geslaagd bij relatief lage temperatuur diamant te maken, blijkt uit een publicatie in Science van 10 juli....

De Chinese onderzoekers, onder leiding van Yadong Li, hebben een nieuwe chemische route ontdekt. Ze verhitten tetrachloorkoolstof (ofwel het vetoplosmiddel tetra) samen met natrium tot een temperatuur van 700 graden Celsius gedurende twee etmalen. Het natrium pikt de chlooratomen weg van de chloorverbinding. Daarbij blijft koolstof als product achter.

Uit röntgenanalyse blijkt dat er tussen het grijszwarte reactieproduct, voornamelijk amorf koolstof, brokstukjes diamant zitten. Als afvalproduct wordt keukenzout gevormd. De truc zit in het gebruik van een katalysator, een nikkel/koper-legering. Deze stuurt de reactie de goede kant op.

De opbrengst is nog laag, niet meer dan 2 procent van de koolstofchloorverbinding wordt omgezet in diamant. Die opbrengst gaat vermoedelijk omhoog wanneer andere katalysatoren worden gebruikt; bijvoorbeeld legeringen van koper, nikkel, mangaan en ijzer in diverse samenstellingen.

Meer over