Koud Vuur

Een fraaie ode aan de magie van de toneelmachinerie: gul in geschmier en theaterclichés.

ANNETTE EMBRECHTS

Jeugdtheater

****

Koud vuur (vanaf 6 jaar),

door De Toneelmakerij

15/2, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 13/4. toneelmakerij.nl

Een kijkje achter de schermen, maar dan vóór op toneel. De jeugdtheatervoorstelling Koud Vuur (6+) van De Toneelmakerij is een smeuïge duik in het toneelmuseum én een vrolijk makende les over de kracht van het verbeelden. Alles wat in het moderne theater inmiddels als nostalgisch of cliché wordt afgedaan, schmieren, duelleren en dondermachines, krijgt juist ruim baan in deze naar rood pluche geurende voorstelling voor publiek vanaf 6 jaar.

De achterkant van een toneelpodium - ingewijden herkennen de Amsterdamse Stadsschouwburg - is volledig nagebouwd, inclusief ouderwetse trekkenwand, regenmachines en museale rekwisieten. De oude toneelmeester Gradus introduceert zijn naïeve opvolger Jacob in allerlei wetten en wist-je-datjes van toneel- en acteertechniek.

Wist hij bijvoorbeeld dat fluiten op toneel levensgevaarlijk is? En dat je nooit mag spugen op het podium? Natuurlijk doet Jacob precies dat wat Gradus zo nadrukkelijk verbiedt. Schrijver Peer Wittenbols leefde zich in deze nieuwe jeugdtheatertekst uit in een fraaie ode aan de magie van de toneelmachinerie: gul in geschmier, rijmelarij en theaterclichés, grappig in confrontaties en dubbelzinnigheden. Met bovendien leerzame doorkijkjes naar de kunst van het tragediespelen en een diepere laag over afscheid, opvolging en sterven in het harnas.

Of het moeilijk is, huilen op toneel, wil Jacob weten. 'Nee, wat pas ingewikkeld is, is stoppen met huilen. Maar, het allermoeilijkste van alles is ...' 'Is?' 'Is zo echt mogelijk dood zijn.' Ondertussen weten de volwassenen dat de dood Gradus serieus op de hielen zit - zijn overlijden is tenslotte al in de éérste scène met een hint aangekondigd, precies zoals in een klassiek toneelstuk.

Regisseur Paul Knieriem buit iedere vierkante centimeter van de toneelachterkant uit, met gesnuffel tussen snorren, de dreiging van een (nep)explosie en hilarische dubbelrollen (prinses en minnaar) van Andre Dongelmans. Samen met de ervaren Roel Adam (Gradus) en de komische Jan-Paul Buijs (Jacob) maken ze er een vrolijk toneelfeestje van vol knevels en toneelkussen. Maar het allerleukste van toneel is natuurlijk, dat zelfs als je weet hoe het werkt, het toch nog verrast. Precies als bij een bomexplosie.

undefined

Meer over