kort

Marco Borsato lijkt de Bob Geldof van de Lage Landen te worden. De zanger bezoekt binnenkort de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en minister van Migratie en Asiel Annemie Turtelboom....

Aliona van der Horst (38) heeft de DDG Award gekregen voor de meest opmerkelijke regieprestatie van 2008. Ze wint die prijs voor Boris Ryzhy, een korte documentaire over de vroeg gestorven Russische dichter Boris Ryzhy en de grauwe industriestad Ekaterinburg. Ook genomineerd waren Eugenie Jansen (43) voor Calimucho en Martin Koolhoven (39), voor Oorlogswinter.

Directeur Monique van der Sanden van Route Mobiel heeft besloten om per 15 januari 2009 haar functie neer te leggen. Verschil van inzicht in de te volgen strategische koers voor de komende jaren is aanleiding geweest voor deze beslissing. Monique van der Sanden is sinds januari 2007 directeur van deze pechhulpservice.

De posterijen in het Afrikaanse land Gabon hebben zesduizend postzegels uitgegeven met daarop de in 22-karaats goud gegraveerde naam van president Omar Bongo Ondimba (74), een voormalige postbode. De postzegels zijn uitgegeven om te herdenken dat Bongo Ondimba 41 jaar geleden in Gabon aan de macht kwam.

De Zuid-Koreaanse ijveraar voor betere hygiëne via schone toiletten, Sim Jae-duck, is woensdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de door hem opgerichte Wereldtoiletvereniging (WTA) bekendgemaakt. Sim die in een wc werd geboren en in een wc-vormig huis woonde, begon zijn campagnes voor schoon sanitair toen hij in 1995 burgemeester van Suweon werd. Zijn campagne sloeg met name aan in ontwikkelingslanden waar ruim twee miljard mensen nog zonder toiletvoorzieningen leven.

Meer over