kort

Tot mijn spijt gaat uw aversie tegen de monarchie kennelijk zover dat u zelfs in uw berichtgeving over de Koninginnedagviering geen enkele foto van de koningin plaatst....

N. M. MeijerHuizen Annemarie StelLeiden Christianne MuusersKortenhoef Ferd RaaijmakersLierop Pieter Markus en Geldrop

N. M. Meijer, Huizen

Ziekte en schuld
Hoewel het me spijt om te lezen dat Angelique Cornelissen (Economie, 4 mei) getroffen werd door een akelige ziekte en mede daardoor met een hoge schuld werd geconfronteerd, moet me toch iets van het hart. In 2007 begon ze voor zichzelf, in de hoop en verwachting dat de markt wel goed zou blijven. Zoals veel kleine ondernemers is ze geraakt door de kredietcrisis. Daar kun je niet veel aan doen, behalve niet te kritisch zijn in de klussen die je aanneemt, of een baan zoeken.

Ondernemen doe je echter voor eigen risico, wat ook betekent: verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt al helemaal voor het risico om ziek te worden. Zelf investeer ik elke maand een tamelijk gruwelijk bedrag in een arbeidsongeschiktheidsverzekering, voor het geval mij iets vergelijkbaars overkomt. Dat behoedt me voor een inkomensterugval. In mijn geval extra van belang omdat ik een alleenstaande moeder ben en een eigen huis heb. Ik gun niemand tegenslag, maar sommige consequenties zijn vermijdbaar. Ik wens Angelique veel sterkte.

Annemarie Stel, Leiden

Prikkels
Sorry hoor, maar nou breekt m’n klomp. Omdat die arme jochies zich minder kunnen concentreren en niet geprikkeld worden hebben ze opeens een achterstand in het onderwijs (Katern 2, 4 mei)? Was eeuwenlang het onderwijs niet juist: stil zitten en mond houden? Dat meisjes toen minder goed scoorden, was omdat ze werden achtergesteld. En nu, juist nu er in het onderwijs veel meer vrijheid is, lopen de jongens achter. Omdat jongens en meisjes gelijke kansen krijgen. Eeuwen lang werd het mannelijk geslacht bevoordeeld. Nu zijn vrouwen blijkbaar beter af. So what?

Christianne Muusers, Kortenhoef

Bier
Afgelopen zomer gingen Frank Walther Steinmeier (SPD) en Angela Merkel (CDU) met een grote pot bier in de hand op verkiezingscampagne. Dat begon al ’s morgens om 09.00 uur, zo zag ik op tv. Toen Job Cohen van de week in Haarlem op campagne was, had hij ook al een glas bier in de hand (Binnenland, 3 mei). In een tijd dat we bezig zijn het alcoholgebruik te matigen, lijkt het me verstandig dat onze toekomstige politieke leider dit soort signalen achterwege laat. Alcohol alleen als er echt iets te vieren is en zeker niet op straat.

Ferd Raaijmakers, Lierop

DNA
In het onderzoek naar de moord op Andrea Luten zijn 2.100 personen gehoord. Vijf zijn er verdacht, één is vervolgd en vrijgesproken. Driehonderd mannen hebben DNA afgestaan. Van even zo veel onschuldigen is de privacy geschonden.

Dit onderzoek heeft veel geld, tijd, politie- en justitie-inzet gevergd, en niets opgeleverd. Nu, zeventien jaar later, wordt de zaak opgelost met een eenvoudige DNA-match (Ten eerste, 4 mei).

Hieruit blijkt weer eens hoe nodig het is een databank aan te leggen met de DNA-profielen van alle burgers, waarin de computer een match maakt. Onschuldige burgers komen hierbij niet in beeld, hun privacy is niet in het geding. Hiermee was de moord in een week opgelost, en had de politie zijn tijd aan andere misdrijven kunnen besteden.

Ik zal de eerste zijn om mijn DNA-profiel af te staan, al was het maar om gevrijwaard te blijven van onnodige verhoren en onterechte verdachtmakingen.

Pieter Markus, Geldrop

Meer over