kort

In de rubriek ‘Mensen’ van afgelopen vrijdag zag ik een interview staan met de afvaardiging van Nederland naar de Miss World verkiezing....

Tiny GeeretsUtrechtJan TolsmaLeidenP. Bouwmeester en Prinsenbeek

Ondergewicht
Vanuit mijn werk met eetstoornispatiënten weet ik dat zij erg alert zijn op dergelijke gegevens en hierin een goedkeuring zien voor zichzelf en tegenover de buitenwereld om extra af te vallen, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Ondergewicht
Tiny Geerets, Utrecht

Seretse Khama
In de Volksrant van dinsdag 18 november staat het artikel ‘Barack maakt geen schijn van kans in Afrika’ over de (on)mogelijkheid voor een Afrikaanse president uit een gemengd huwelijk. Het blad Jeune Afrique noemt twee voorbeelden met een pikant detail: beide halfbloeden grepen de macht na een staatsgreep, ‘want het blijft natuurlijk wel Afrika’.

Seretse Khama
Aan de laatste opmerking heb ik mij nogal gestoord. Er is een ander voorbeeld te noemen, namelijk Seretse Khama, de huidige president van Botswana. Bekend van zijn kritiek op het bewind van Mugabe. Hij is geboren uit een zwarte vader (Seretse Khama, de eerste, alom geliefde, president van Botswana) en de blanke Ruth Williams.

Seretse Khama
Over het huwelijk van Seretse en Ruth zijn al verschillende boeken verschenen. Het onderwerp is een film waard: de toenmalige Britse koloniale regering was fel gekant tegen het gemengde huwelijk, de ballingschap in Engeland, de triomfantelijke terugkeer naar Bechuanaland. Seretse mocht van de Britten geen stamhoofd worden, maar werd wel na de onafhankelijkheid de eerste president.

Seretse Khama
Jan Tolsma, Leiden

Rookpaal
Het plan van minister Klink om de overtreders van het rookverbod een economisch delict aan te smeren, lijkt mij wel een heel oneigenlijk gebruik van de wetgeving. Waar haalt de politiek eigenlijk het recht vandaan om een groep mensen, die graag in een rookhol willen biljarten en daar wat bij te gebruiken, dit te verbieden? O ja, bescherming van de werknemer! Nog zo’n met de haren erbij gesleept argument. Net zo idioot als een rookpaal op een winderig perron.

Rookpaal
P. Bouwmeester, Prinsenbeek

Meer over