KORTOM

QVC De Amerikaanse kabeltvconcerns Comcast en Liberty Media willen QVC, ook een kabeltv-onderneming, geheel overnemen. De twee bezitten al 35 procent en zijn bereid voor de rest 1,42 miljard dollar neer te tellen....

CHEVRON De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron gaat Koeweit assisteren bij de opsporing, winning en transport van olie. Het contract, dat ongeveer 3,5 jaar loopt, is het grootste sinds juli 1992, toen een soortgelijke overeenkomst met British Petroleum werd ondertekend.

KOEWEIT Het parlement van Koeweit heeft ingestemd met de begroting voor 1994-'95. Het tekort op het bedraagt omgerekend 10,6 miljard gulden. Dat is bijna 20 procent meer dan in 1993-'94. De uitgaven zijn 11 procent groter.

NEXTEL Het Amerikaanse telecom-concern Nextel beschikt als eerste in N-Amerika over een vrijwel geheel aaneengesloten net voor mobiele communicatie. Nextel heeft van Motorola voor 1,7 miljard dollar aan licenties overgenomen en voor 750 miljoen dollar Dial Page gekocht, een onderneming die vooral actief is in het zuidoosten van de VS.

INDIA Lufthansa ziet brood in de toeristenindustrie in India. De Duitse luchtvaartmaatschappij steekt 10 miljoen mark in de promotie van het nationale Indiase toerisme. Topman Jürgen Weber ziet een steeds grotere rol voor zijn onderneming weggelegd in India.

DOLLAR De Amerikaanse centrale banken hebben in mei en juni op de internationale wisselmarkt geïntervenieerd voor 2,81 miljard dollar. De interventies, die niet veel uithaalden, waren bedoeld om de koers van de dollar niet te ver te laten wegzakken.

RENAULT De Franse overheid wil tot 46 procent van het staatsbedrijf Renault in particuliere handen brengen. Momenteel heeft de staat een belang van 80 procent in het autoconcern. Volvo, dat verleden jaar een fusie liet afketsen, heeft de resterende 20 procent. Als het plan doorgaat blijft de staat met een belang van 34 procent een veto houden bij belangrijke beslissingen.

VIETNAM Vinafood II, de grootste rijstexporteur van Vietnam, verwacht dit jaar 29 procent meer rijst te verkopen in 1993. Dat is vooral te danken aan de opheffing van het Amerikaanse embargo tegen het land, aldus een woordvoerder.

Meer over