Kortingsbon kan reddende engel zijn

Van een vleesimporteur tot een zeepfabrikant; 19 Nederlandse ondernemers hebben tot nu toe een voucher voor maatschappelijk verantwoord onderzoek aangevraagd.

DOOR GERARD REIJN

Van Messel Meat is een kleine handelsonderneming in Rotterdam die vlees importeert uit Uruguay. De omzet is bescheiden: 10 miljoen euro. Die zou kunnen stijgen, denkt mede-eigenaar Jack van Messel. Maar zijn handel wordt belemmerd door een idee dat in Nederland en omstreken heeft postgevat: koeien die veel ruimte in beslag nemen, zoals de Uruguayaanse, zouden milieu-onvriendelijk zijn.

Enorme onzin, vindt Jack van Messel, die in de wereld is geholpen door onderzoekers met een specifieke kijk op de zaak. Net als het idee dat je koeien graan moet voeren. Niet doen, vindt hij: koeien moeten gras vreten, het hele jaar door. Graan voeren aan koeien, 'dat is absurd. Je krijgt er ongezond vlees van en je verpest er de aarde mee.'

Om dat aan te tonen, had hij onderzoekers nodig. Die kon hij uit zijn omzet natuurlijk niet betalen. Maar zie: Van Messel Meat is nu toch de opdrachtgever van een heus onderzoek dat een Nederlandse consultant, Soil & More, gaat uitvoeren. Dankzij de IMVO-voucher. 'Die was voor ons de reddende engel.'

De IMVO-voucher (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), een soort kortingsbon voor maatschappelijk verantwoord onderzoek, is een van de nieuwe instrumenten waarmee ontwikkelingshulp wordt bedreven. 'Ontwikkelingshulp' begint een ouderwetse term te worden. Het nu demissionaire kabinet heeft de prioriteiten verlegd. Het gaat er nu om Nederlandse ondernemers te stimuleren tot samenwerking met collega's in ontwikkelingslanden.

De korting is bedoeld voor Nederlandse ondernemers die zakendoen met partners in een van de zestig met name genoemde landen (Uruguay staat daar trouwens niet tussen. Maar omdat de vouchers nog in een experimenteel stadium verkeren, mag vleeshandel Van Messel toch onderzoek doen).

Wil zo'n ondernemer dat een consultant een studie doet naar het verduurzamen van het productieproces of de hele keten, dan kan hij een voucher aanvragen. Wordt die toegekend, dan kan hij daarmee de helft van de rekening van de consultant betalen, tot een maximum van 10 duizend euro. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar een half miljoen euro voor ter beschikking gesteld. De uitvoering is uitbesteed aan MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen dat deels door de overheid, deels door de eigen partners wordt gefinancierd. Tot april mag MVO in totaal vijftig vouchers uitgeven.

Inmiddels hebben negentien ondernemingen zo'n aanvraag ingediend. Eén werd afgekeurd, vier zijn nog in behandeling. Eén bedrijf, Mud Jeans, ging na het aanvragen failliet, maar aan een doorstart wordt gewerkt.

Sommige consultants hebben de weg wel gevonden. Soil & More bijvoorbeeld, het bedrijf dat door Jack van Messel is ingehuurd om de kwestie van de graskoeien door te meten, staat vier keer op de lijst van MVO Nederland. Soil & More is een bedrijf dat in landen als Mexico, Zuid-Afrika en Egypte composteringsbedrijven opzet en runt, maar zijn kennis ook te koop aanbiedt als consultant. Vanuit Santa Lucia, waar hij een conferentie bijwoont, noemt mede-eigenaar Aart van den Bos van Soil & More de IMVO-vouchers 'een kans'. 'Tot nu toe kregen we alleen opdrachten van multinationals zoals Unilever, Tesco en Marks & Spencer. Maar de laatste tijd hebben we ook aanvragen van kleinere bedrijven.' Waaronder die van het failliete Mud Jeans.

Een andere naam die veel voorkomt op de lijst kortinggebruikers van MVO Nederland, is die van Dirk Terwel. Hij komt op de lijst van uitgegeven vouchers drie maal voor als investerend ondernemer, en vier maal als ingeschakeld consultant. Terwel was ooit ontwikkelingswerker voor ondermeer ICCO. Hij werd consultant, maar besloot al snel zelf ondernemer te worden.

Biologische koffie

Met zijn onderneming Nablus Soap wil hij advies over een plan om biologische zeep dat in de Palestijnse gebieden wordt gemaakt, te voorzien van een biologisch afbreekbare verpakking, compleet met idem inkt. Voor Terwels onderneming Organic Village onderzoekt een consultant hoe een Nepalese ondernemer een fabriekje kan bouwen om gember te verwerken. Bij een ander project, ook in Nepal, gaat het om het opschalen van de teelt van biologische koffie die hij wil importeren.

Dat één consultant in een aantal projecten zit, is geen enkel probleem. Maar dat één ondernemer voor een aantal projecten een aanvraag indient, is eigenlijk niet de bedoeling. Terwel voldoet wel aan alle voorwaarden, zegt Derek Wilson van MVO Nederland; elke aanvraag is door een andere vennootschap ingediend. 'Maar we zitten nog in een pilotfase, we moeten nog leren van de dingen die we aantreffen.'

Dat blijkt ook uit een andere gehonoreerde aanvraag. De voucher-regeling is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Dat betekent dat de aanvrager maximaal 500 man in dienst mag hebben en dat de omzet maximaal 100 miljoen mag zijn.

Dus komt fietsenconcern Accell met bijna 2500 man personeel en een omzet van 628 miljoen euro niet in aanmerking. Maar Batavus, een dochteronderneming van Accell, kennelijk weer wel, want Batavus heeft een voucher in de wacht gesleept. 'Een leermoment', zegt Wilson.

undefined

Meer over