Korthals gaat functioneren rijksrecherche onderzoeken

Minister Korthals van Justitie gaat het functioneren van de rijksrecherche onderzoeken naar aanleiding van een lange reeks incidenten waarbij de rijksrecherche betrokken is....

De minister noemt als aanleiding onder meer de beslissing van het Leeuwarder Openbaar Ministerie om rijksrechercheur Koster niet te vervolgen wegens geknoei met processen-verbaal in de zaak-Lancee. De Groningse rijksrecherche raakte door de fouten in de zaak-Lancee in opspraak.

In een andere affaire gaat de Groningse rijksrecherche evenmin vrijuit. Een aparte commissie gaat onderzoeken wat de rijksrecherche fout heeft gedaan in de zaak van hoofdagent Von Henning. Het college van procureurs-generaal - het hoogste college van het Openbaar Ministerie - typeerde de veranderingen in processen-verbaal door rijksrechercheur Vonck als 'zeer ernstig'. De commissie wordt voorgezeten door president Van den Haak van het Amsterdamse gerechtshof.

Een andere aanleiding is een interview met het unithoofd van de rijksrecherche in Leeuwarden, waarin deze zei de zaak-Lancee opnieuw te willen bekijken omdat hij niet overtuigd was van diens onschuld. Het college van pg's heeft deze uitspraken afgedaan als 'volstrekt misplaatst'. Korthals schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat hij het unithoofd en directeur Pijl van de rijksrecherche 'indringend' heeft aangesproken. Pijl is daarnaast aangesproken op zijn uitspraken over corruptie bij het gevangeniswezen.

Hoe het onderzoek 'naar het functioneren van de hele rijksrecherche' er precies zal uitzien, wil Korthals nog niet zeggen.

Lancee, de toenmalige politiechef van Schiermonnikoog, werd in 1996 van zijn bed gelicht nadat zijn dochter hem had beschuldigd van seksueel misbruik. Later trok zij haar verklaringen in. Het OM seponeerde de zaak. Hoofdagent Von Henning werd in 1996 vrijgesproken van fraude. Daarna sprak hij Justitie aan op fouten van de recherche.

Op alle vier de klachten van Lancee over rijksrechercheurs oordeelde het OM te weinig bewijs te hebben voor strafvervolging. Lancee gaat tegen dit besluit in beroep. Korthals noemt de beslissing va het OM in een brief aan de Tweede Kamer 'verantwoord'. Hij wilde er niet op ingaan.

Meer over