'Korten op aidshulp kost levens'

AMSTERDAM - Ten minste 180 duizend levens in met name Afrika worden direct bedreigd door de Nederlandse bezuinigingen op de bestrijding van aids en hiv. Ook moeten succesvolle bestrijdingsprogramma's, zoals die voor druggebruikers of prostituees in Azië en de voormalige Sovjet-Unie, worden stopgezet.

Een aidskliniek in Johannesburg. Beeld ap
Een aidskliniek in Johannesburg.Beeld ap

Dit stellen het Aids Fonds en het samenwerkingsverband van hulporganisaties Stop Aids Now. Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking is 'not amused' over de forse beschuldiging. 'Het is lastig discussiëren over bezuinigingen als je die direct doorvertaalt in het aantal mensenlevens dat in gevaar komt', aldus zijn woordvoerder.

Tientallen miljoenen bezuinigen
Knapen maakte vrijdag bekend tientallen miljoenen te bezuinigen op aidsbestrijding. Volgens hem kan Nederland een stap terugdoen omdat genoeg andere landen de aidsbestrijding steunen. Nederland wil zich concentreren op hongerbestrijding, water en veiligheid. Ook moet het Nederlandse bedrijfsleven een grotere rol krijgen in publiek-private ontwikkelingssamenwerking.

Volgens de aidsorganisaties is de bezuiniging een ramp voor de grote internationale aidsbestrijdingsprogramma's. Het Global Fund tegen aids, malaria en tuberculose heeft de donorgelden al fors zien teruglopen als gevolg van de economische crisis. Van de benodigde 20 miljard dollar om wereldwijd alle hiv-patiënten aidsremmers te kunnen verstrekken, is slechts 11,7 miljard toegezegd.

Stopgezet en afgebroken
Volgens directeur Ton Coenen van het Aids Fonds wordt hulp door de bezuinigingen stopgezet en afgebroken. 'Dan kun je met recht stellen dat de 180 duizend mensen die straks geen aidsremmers meer krijgen, alsnog doodgaan.'

Woensdag bleek dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer tegen de bezuinigingen op aidsbestrijding is. De coalitiepartijen VVD en CDA gaan met PvdA, SP en ChristenUnie kijken of die bezuiniging terug te draaien is.

Meer over