Korte werkonderbrekingen bij musici omroeporkesten

Op zondag 16 mei zullen de musici van het Radio Kamerorkest en het Radio Symfonie Orkest hun concerten kort onderbreken in het kader van hun acties voor betere arbeidsvoorwaarden....

Van onze kunstredactie

Uit een recent onderzoek dat in opdracht van de vakbond FNV KIEM is uitgevoerd, blijkt dat ruim dertig procent van de musici last heeft van hoge werkdruk. Een ander onderzoek in opdracht van het Ministerie van OCW en het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) heeft aangetoond dat de salarissen te laag zijn.

Desondanks liet staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur in maart weten niet van plan te zijn de lonen met ingang van het komende Kunstenplan te verhogen.

Het Radio Symfonie Orkest speelt zondagmiddag in Vredenburg het Vioolconcert van Schumann en de Tiende symfonie van Sjostakovistj onder leiding van Eri Klas. Volgens orkestmanager Henk Smit zal er na de pauze een korte verklaring worden voorgelezen. Het concert wordt opgenomen door de NCRV. Een woordvoerster van de omroep wist nog niet of de verklaring ook zal worden uitgezonden.

Bij het Radio Kamerorkest zal zondagochtend in het Concertgebouw aan het begin van het concert een verklaring worden voorgelezen. Willem Vos, hoofd Klassieke Muziek van de AVRO die het concert rechtstreeks op de radio brengt, is er juist voor om die verklaring uit te zenden. Vos: 'Het is nieuws, dat moet je gewoon laten horen.' Het Radio Kamerorkest speelt werken van Danzi en Schubert onder leiding van Arnold Östman.

Meer over