kort 1

Boeken Gesprek met NRC Handelsblad-journalist Laura Starink over haar boek De Russische Kater, waarin zij in elf portretten de Russische samenleving beschrijft....

Door Floortje Smit

Informatief
Reve in Friesland: Nader tot U Tweede aflevering van een driedelige serie over de Friese jaren van Gerard Reve. De schrijver woonde van 1964 tot 1971 in Greonterp.

Informatief
The natural world Op 31 januari 1961 lanceren de Amerikanen vanaf Cape Canaveral een raket, met als enige astronaut aan boord: chimpansee Ham, dan 3 jaar. Met een plons in de Atlantische Oceaan keert Ham enkele minuten later terug uit de ruimte – en is op slag wereldberoemd.

Films
Door Floortje Smit

Films
Madelief: krassen in het tafelblad (Ineke Houtman, 1998). Charmante verfilming van het boek van Guus Kuijer over Madeliefs opa, een nukkige man sinds de dood van zijn vrouw.

Films
Ransom (Ron Howard, 1996). Als de zoon van een luchtvaartbaas (Mel Gibson) wordt ontvoerd, besluit de zakenman zelf naar zijn kind te gaan zoeken. Sterke thriller.

Films
Cocoon (Ron Howard, 1985). Door buitenaardse krachten heeft het zwembad van een groepje bejaarden een verjongende werking.

Films
Monster’s Ball (Marc Forster, 2001). Halle Berry won een Oscar voor haar rol als moeder die alleen verder moet wanneer haar echtgenoot ter dood wordt veroordeeld. Dik aangezet drama.

Films
The Ladykillers (Joel en Ethan Coen, 2004). Prachtige klassieke misdaadkomedie over een bende die, vermomd als muziekband, bij een oud vrouwtje intrekt ter voorbereiding van een bankoverval. Met Alec Guinness en Peter Sellers.

Films
28 Days Later (Danny Boyle, 2002). Virus verandert mensen in een ontembaar, kannibalistisch monster dat het daglicht schuwt. Geslaagde, sfeervolle zombiefilm die voortdurend versnelt.

Films
Monsoon wedding (Mira Nair, 2001). Oud en nieuw India komen samen bij de viering van een bruiloft. Winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië in 2001.

Films
True Crime (Clint Eastwood, 1999). Oudere, rokkenjagende journalist (Clint Eastwood) probeert de onschuld te bewijzen van een ter dood veroordeelde man.

Films
Felicia’s Journey (Atom Egoyan, 1999). Een jong meisje stapt in de auto bij een seriemoordenaar (knap gespeeld door Bob Hoskins). Bijzondere psychologische thriller.

Meer over