Korpschef Utrecht: DNA afnemen na zelfdoding

De Utrechtse korpschef Heijsman wil de criminaliteitscijfers in zijn regio naar beneden halen door vaker DNA af te nemen van mensen die zelfmoord hebben gepleegd....

Heijsman vertelde dat zijn korps het afgelopen jaar twee geruchtmakende zaken, waaronder de twintig jaar oude moord op Arthur Gurahoo, heeft kunnen oplossen na twee zelfmoorden. Het openbaar ministerie gaf in deze gevallen namelijk bij wijze van uitzondering toestemming om DNA-onderzoek te doen.

Heijsman wil daarom nu de wettelijke mogelijkheid krijgen om bij alle niet-natuurlijke overlijdensgevallen DNA af te nemen.

DNA-onderzoek bij 215 veroordeelden leidde vorig jaar in de regio Utrecht tot 61 opgeloste zaken. De criminaliteit in Utrecht daalde in 2005 met 5 procent. De Utrechtse politie is daarmee redelijk op weg om haar doelstellingen te halen. De criminaliteit is ten opzichte van 2002 met 21 procent gedaald en dat moet 40 procent in 2007 zijn. Heijsman verwacht veel van de aanpak van kleine criminaliteit in samenwerking met burgers en bedrijven.

Meer over