Kornejev blijft loyaal scoren voor Feyenoord

Het lied van Feyenoord werd gisteravond, niet voor de eerste keer, uit volle borst gezongen door én voor een afwisselend bewonderde en verguisde Rus....

Kornejev sloeg toe in de verlenging (2-1) van een vervelende bekerwedstrijd die in 98 minuten niet tot leven kwam. Drie maal eerder was hij dit jaar van grote waarde voor Feyenoord.

De Rus nam de winnende doelpunten voor zijn rekening tegen FC Utrecht (3-2) en RKC (1-0). Zondag zette hij in de wedstrijd tegen De Graafschap op de Vijverberg Feyenoord op gelijke hoogte (3-3).

Desondanks heeft Kornejev, een flegmatieke technicus die het publiek snel voor zich inneemt, nog steeds permissie om aan het eind van het seizoen transfervrij uit de Kuip te vertrekken.

Eerder dit seizoen zette coach Beenhakker hem zelfs uit de selectie. Zijn goede gedrag werd na de jaarwisseling beloond met een terugkeer.

Op de achtergronden van zijn besluiten wenste Beenhakker gisteren niet in te gaan. De vraag of Feyenoord wellicht op andere gedachten is gekomen door de spectaculaire opleving van de Rus en overweegt hem alsnog te behouden, liet Beenhakker onbeantwoord.

Zijn vierde treffer in ruim een maand hielp Feyenoord aan een plaats in de halve finale van het bekertoernooi, waarin FC Zwolle of, waarschijnlijker, Ajax de tegenstander zal zijn. Het doelpunt in de verlenging werd, net zoals de eerste treffer gisteravond, ingeleid door Van Gastel. Diens dieptepass werd door Kalou voor de voeten van Kornejev gekopt, die Westerveld met een hoog schot passeerde (2-1).

Het bekerduel kwam moeizaam op gang, telde slechts enkele oplevingen en had een onverwacht levendig slot. In de 90ste minuut scoorde Curovic (1-1). Vier minuten eerder was Vitesse-verdediger Goossen uit het veld gestuurd na een onbeschaamd harde tackle op Kornejev.

Het slot stond in schril contrast met het begin. Feyenoord en Vitesse gingen lange tijd angstvallig te werk en maakten hun in de competitie opgebouwde faam niet waar. Bij de bekercompetitie, gedevalueerd door de uitbreiding van de Champions League, ligt ook niet de eerste prioriteit van de nationale toptwee.

Vitesse vertraagde het spel onophoudelijk en liet de aanvallers, Booth, Zongo en de slechts halffitte Machlas, aan hun lot over. Op alle onderdelen schoot Vitesse te kort en dat kon de club die bij monde van voorzitter Aalbers zo hoog van de toren blaast, zichzelf aanrekenen.

Uitzonderlijk was het niet dat Vitesse flauw en voorspelbaar speelde. De duidelijkste waarschuwing was zaterdagavond gegeven door Fortuna dat in het Gelredome met 2-1 zegevierde. Nog opvallender dan de uitslag was het dat Vitesse zowel technisch als tactisch de mindere was van Fortuna.

Vitesse heeft wel de spelers om te excelleren, maar doet dat dit seizoen hoogst zelden, ondanks de hoge positie op de ranglijst. Vooral de verdediging bleef gisteravond onder de maat, met name in opbouwend opzicht. De passes van de centrale verdedigers Goossen en De Marchi hadden bijna zonder uitzondering balverlies tot gevolg.

Op een ander terrein, het verdedigen, bleef het duo eenmaal in gebreke, met fatale gevolgen. Het doelpunt was echter vooral de verdienste van Feyenoord. Aan de treffer ging een vloeiende aanval vooraf en, en dat was niet verrassend, een overtreding op centrumspits Cruz.

De Argentijn werd in de eerste helft drie maal fors geattaqueerd door De Marchi en een keer door Kreek. Beide spelers van Vitesse kregen een gele kaart. Twee minuten na de rust overkwam doelman Westerveld hetzelfde. De bal werd na een dieptepass van Van Gastel door Tomasson doorgekopt naar Cruz die door Westerveld ten val werd gebracht.

Westerveld ontsnapte aan het lot van PSV-doelman Waterreus die vorige maand een soortgelijke overtreding beging op Cruz, in hetzelfde doelgebied zelfs, en door scheidsrechter Luinge uit het veld werd gestuurd. Diens collega Temmink volstond gisteren met een gele kaart, én een strafschop die door Van Gastel werd benut (1-0).

Het doelpunt deed de wedstrijd geen goed. Feyenoord dacht zich er makkelijk vanaf te maken, trok zich terug in de verdediging en werd daarvoor in de negentigste minuut gestraft. Invaller Curovic draaide weg van Konterman en passeerde Dudek met een hoog schot (1-1).

Dat was meer dan waar Vitesse recht op had. De Arnhemmers die zich sinds kort schijnen te spiegelen aan Manchester United, gaven gisteravond een geslaagde imitatie ten beste. Niet van een Engelse topclub, maar van een ploeg zonder zelfvertrouwen die op het punt staat te degraderen uit de tweede divisie.

Meer over