Korfballer Tim Bakker weigert dopingcontrole en wordt jaar geschorst

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Korfbalinternational Tim Bakker is voor een jaar geschorst. Dat heeft het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) vrijdag bekendgemaakt. De 27-jarige speler van Koog Zaandijk heeft begin januari zijn medewerking aan een dopingcontrole geweigerd, waarop de tuchtcommissie van het KNKV tot de straf heeft besloten.

Veelvoudig international Bakker meent, zo stelt het KNKV, dat van een weigering geen sprake is, omdat zijn opname in het internationale whereabouts-programma hem ontslaat van medewerking aan een test buiten het opgegeven uur. De bond benadrukt dat van het gebruik van verboden middelen geen sprake is en vraagt zich af of de regelgeving goed is toegepast.

'Mede op grond daarvan is het KNKV van oordeel dat de uitspraak een persoonlijk drama is voor Bakker', stelt de bond.

Bakker, die herstellende is van een achillespeesblessure, gaat volgens het KNKV in beroep.

Volgens het bestuur van Koog Zaandijk heeft Bakker verklaard dat de regels, die voor internationals per 1 januari 2011 van toepassing zijn geworden, voor hem niet duidelijk waren. 'Het bestuur van KZ wijst erop dat de controle van Bakker plaatsvond in zijn hoedanigheid als speler van het Nederlands team. Als speler van KZ heeft Bakker, net als andere KZ-spelers en -speelsters, nooit problemen gehad met dopingcontroles', aldus de club in een verklaring.

KZ stelt dat ook bij andere internationals onduidelijkheid heerst over de nieuwe richtlijnen. 'We zijn ervan overtuigd dat hier sprake is van een misverstand. Naar onze mening heeft Bakker niets te verbergen en nooit doping gebruikt. Deze uitspraak is een groot persoonlijk drama voor Tim Bakker.'

undefined

Meer over