Recept

Koreaanse salade

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Koreaanse salade van gemengde paddestoelen. Voorgerecht of bijgerecht voor 4 personen.

null Beeld
Beeld

Een jaar of dertig geleden kreeg ik van mijn vader het Aziatisch Kookboek van Charmaine Solomon. Dat was begin jaren tachtig volgens hem hét standaardwerk. Het bleek in al die jaren inderdaad altijd van pas te komen.

Het Basisboek Aziatisch, 300 recepten stap voor stap van Jody Vassallo en Emily Ezekiel, onlangs uitgebracht door Good Cook is een ander type standaardwerk. Niet kletsen maar koken, lijkt het idee. Geen uitleg, maar plaatjes.

Bij elk recept (de index telt er 220) staan drie foto's van de belangrijkste stappen in de bereiding, plus een foto van het eindresultaat. Ook de beschrijving is summier. In de linkerbovenhoek staan de bereidingstijd en de moeilijkheidsgraad van het recept (variërend van makkelijk tot heel makkelijk; er zijn er acht met het predicaat moeilijk). Een verklarende woordenlijst achterin geeft per ingrediënt meer informatie.

Een goed idee en het ziet er mooi uit, maar in mijn kast verdient het boek vooralsnog geen plek naast Solomon. Als Aziatisch boek is het niet compleet met alleen China, Thailand, Korea en Japan. En ik mis de praatjes bij de plaatjes. Ik houd ervan als de oorspronkelijke namen bij de gerechten staan en ik wil meer weten over de achtergrond. Maar lekkere gerechten staan er wel in. Zoals een Koreaanse salade van gemengde paddestoelen.

Ingredienten

- 250 g. sperziebonen

- 2 eetl. pijnboompitten

- 200 g. fluweelpootjes (enokipaddestoelen, toko)

- 300 g. oesterzwammen

- 4 eetl. lichte sojasaus

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1/2 theel. chilivlokken

- stukje gember van 5 cm, geschild en geraspt

- 1 theel. honing

- 2 theel. rijstazijn

- rasp en sap van 1 limoen

- (arachide)olie

- 3 lenteuitjes in ringetjes

- sesamolie

Bereidingswijze

Kook de sperziebonen in 4-6 minuten beetgaar. Laat ze snel uitlekken en leg ze in een kom ijswater. Laat ze daarna weer uitlekken. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd het zanderige stuk van de enokipaddestoelen en trek het bundeltje in de lengte uit elkaar. Snijd de grote oesterzwammen in vieren.

Maak vinaigrette: meng 2 eetl. sojasaus met 1 teen knoflook, de chilivlokken, gember, honing, azijn en rasp plus sap van de limoen. Proef en voeg zo nodig nog wat sojasaus, honing of azijn toe.

Verwarm een wok of grote koekenpan op hoog vuur, verwarm de olie en bak de paddestoelen met 2 eetl. sojasaus. Zet het vuur lager en voeg de andere teen knoflook en de lenteui toe. Bak alles 7 minuten tot de paddestoelen goudbruin zijn. Doe de sperziebonen erbij en warm alles door. Sprenkel er wat sesamolie over. Verdeel het gerecht over vier borden, garneer met korianderblad en pijnboompitten. Giet er een scheutje vinaigrette over. Serveer lauw.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over