Kopstuk Rode Khmer gearresteerd en aangeklaagd

De voormalige nummer twee van de Rode Khmer, Nuon Chea, is woensdag formeel aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dat maakte het door de Verenigde Naties gesteunde tribunaal in Cambodja woensdag bekend.

ANP/AFP

De 82-jarige Nuon werd naar een helikopter gereden om naar Phnom Penh te worden overgevlogen. ‘Broeder nr 2.’ is de belangrijkste nog levende leider van de Rode Khmer en was de tweede man achter wijlen Pol Pot. Hun regime zaaide van 1975 tot 1979 dood en verderf in het Aziatische land. Mogelijk twee miljoen mensen kwamen om door executies, honger en ziektes onder de op het platteland gedreven stadsbevolking.

De Rode Khmer schaften geld, scholen en religie af, in een poging een agrarisch-maoïstische utopie op te bouwen. Vele duizenden mensen werden mede in opdracht van Broeder nr.2 zonder enige vorm van proces geëxecuteerd omdat ze te westers werden bevonden.

Nuons huis werd woensdagochtend omsingeld door leger, politie en VN-bewakers. Hij woonde al jaren in vrijheid in een huis in de jungle vlakbij de grens met Thailand, nadat hij zich in 1998 aan de nieuwe autoriteiten had overgegeven. Hij zal volgens een zegsman van het Khmer-tribunaal later op woensdag worden voorgeleid waarbij de aanklacht tegen hem zal worden onthuld.

Het hof had tot nu toe slechts een verdachte in hechtenis, Kang Kek leu alias Duch. De gedaagde was hoofd van de beruchte Tuol Sleng-gevangenis, een voormalige middelbare school die was omgebouwd tot martelcentrum. Ongeveer 16.000 mannen, vrouwen en kinderen werden daar maandenlang gefolterd voordat ze werden geëxecuteerd, slechts een enkeling overleefde zijn verblijf in het complex. Het proces tegen Duch begint vermoedelijk niet voor 2008.

Het tribunaal - officieel de Buitengewone Kamers in de Hoven van Cambodja - is na jarenlange, zeer moeizame onderhandelingen met de Verenigde Naties opgezet en sinds vorig jaar operationeel. Er werken naast Cambodjaanse magistraten ook buitenlandse rechters, onder wie de Nederlandse Katinka Lahuis.

Een helikopter met daarin Nuon Chea, de voormalige nummer twee van het Rode Khmer-bewind, stijgt op bij de boeddhistische tempel van Pailin. De Cambodjaanse politie arresteerde Chea woensdagochtend. (AP) Beeld AP
Een helikopter met daarin Nuon Chea, de voormalige nummer twee van het Rode Khmer-bewind, stijgt op bij de boeddhistische tempel van Pailin. De Cambodjaanse politie arresteerde Chea woensdagochtend. (AP)Beeld AP
Meer over