Koppejan (in 2010 op plek 20) bedankt nu voor plek 19 op CDA-lijst

CDA-Kamerlid Ad Koppejan neemt geen genoegen met plek 19 op de kieslijst van de partij voor de verkiezingen van september. 'Ik heb vertrouwen in het CDA, maar de partij moet ook vertrouwen in mij hebben', zei hij vandaag op Radio 1.

Joost de Vries
CDA-kamerlid Ad Koppejan in november 2011 Beeld anp
CDA-kamerlid Ad Koppejan in november 2011Beeld anp

Het Zeeuwse Kamerlid stond in 2010 nog op plaats 20, een plek onder Kathleen Ferrier. Gezamenlijk werden zij bekend als de 'dissendenten', tijdens de kabinetsformatie waren ze in eerste instantie fel gekant tegen samenwerking met de PVV.

Uiteindelijk gingen Koppejan en Ferrier toch akkoord en stemden in lijn met de fractie voor samenwerking in een gedoogconstructie met de partij van Geert Wilders. In de Kamer profileerde de Zeeuw zich als voorvechter voor behoud van de Zeeuwse Hedwigepolder, een dossier dat al zeven jaar voortsleept. De strijd tegen ontpoldering lijkt definitief verloren en van de samenwerking met de PVV is niets meer over, dus ook de rol van Koppejan is uitgespeeld.

Zijn inspanningen werden niet beloond met een hogere plek op de lijst. De trotse Zeeuw bedankt nu voor nummer 19. Ferrier kondigde eerder al haar vertrek aan. Koppejans vertrek past binnen de nieuwe lijn van het CDA: kijken naar de toekomst. Veel prominenten die zich uitgesproken voor of tegen samenwerking met de PVV toonden, hebben het veld geruimd.

Meer over