Koopkracht blijft volgend jaar op peil

De koopkracht van alle inkomensgroepen blijft volgend jaar op peil. Volgens minister Bos heeft het kabinet ‘alle minnen weten weg te werken.’

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Werkende gezinnen zullen er volgend jaar het meest op vooruitgaan. ‘De middeninkomens hadden het vorig jaar niet breed. We lossen nu onze belofte in dat het voor hen dit jaar beter zou zijn’, aldus Bos.

In juni bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau dat de koopkracht van minima en ouderen volgend jaar hard dreigde te dalen. Een van de oorzaken was de verhoging van de BTW, die het kabinet volgend jaar wilde invoeren. Het kabinet besloot vorige week de verhoging af te stellen, en deed vervolgens een beroep op de vakbonden om de looneisen te matigen. Samen met de verlaging van de ww-premies volgend jaar vormt die ingreep een belangrijke steun onder de koopkracht.

Kinderopvang
Voor de nieuwe tegenvaller bij de kinderopvang is een oplossing gevonden. Het ministerie van Onderwijs vult ongeveer eenderde van het gat van 300 miljoen euro met een meevaller bij de studiefinanciering. Bos neemt het andere deel voor zijn rekening, zodat de bijdrage van ouders niet nog verder hoeft te worden opgeschroefd. In juni besloot het kabinet om de rekening van het groter dan geraamde gebruik van de toeslag deels bij de ouders te leggen.

Het kabinet is van plan om de kinderopvangtoeslag op een andere leest te schoeien. Waarschijnlijk wordt de toeslag in de toekomst gebaseerd op het inkomen van de meest verdienende partner – in de praktijk vaak de man. Op die manier worden vrouwen gestimuleerd meer te werken, is de gedachte, en dat is goed voor de arbeidsparticipatie. Nu wordt de hoogte van de toeslag berekend op basis van het gezamenlijke vermogen.

De commissie-Bakker adviseerde eerder dit jaar zo’n verandering. ‘Dit systeem kent tekortkomingen’, aldus Bos. Een commissie gaat de voors en tegens in kaart brengen.

'Bosbelasting'
De ministerraad is het ook eens geworden over de invoering van de 'Bosbelasting'. Vermogende ouderen gaan na 2011 meebetalen aan de AOW. Hoe de heffing er precies uit gaat zien, wilde Bos nog niet bekendmaken. Daartegenover komt een bonus voor ouderen die langer actief blijven. ‘Het zou een krachtig signaal zijn om doorwerken te belonen.’

Meer over